Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Dermatita nodulara virala la bovine. Boala care face ravagii in Bulgaria

Dermatita nodulara virala la bovine. Boala care face ravagii in Bulgaria

Dermatita nodulara virala (DNV) este o boala infectioasa specifica bovinelor. Se caracterizeza prin febra, eruptii cutantate, limfadenita. Boala afecteaza mai grav efectivul de bovine tinere. Pentru prima data a fost descrisa in 1931 in sudul Africii.

Boala s-a extins in timp catre nordul Africi, iar din 2000 s-a raspandit si in Israle si celelalte state asiatice si europene. DNV este considerata o boala foarte grava, pentru ca produce pagube insemnate in turmele de bovine. Pierderile economice sunt importante in special in randul animalelor tinere, pentru ca mortalitatea la acest segment este foarte ridicata.

Agentul care produce boala este un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Este un virus de dimensiuni mari, 170-260 nm care se cultiva pe membrana corioalantoida a embrionilor de gaina sau pe diferite tipuri de culturi celulare. Virusule este inrudit cu virusul variolei ovine. Boala nu se transmite la om!

Virusul este foarte rezistent la actiunea agentilor fizici si chimici, dar poate fi distrus la temperaturi mai ridicate de 55 grade celsius, nu suporta mediul intens alcalin sau intens acid.

Perioada de incubatie este de 1-5 saptamni iar perioada de infectie efectiv este de 1-3 saptamani. Evolutia bolii poate fi grava sau foarte grava cu mers acut sau cronic. La debut se manifesta febra ridicata, anorexia si salivatia abundenta, dupa cca.   48 de ore apar eruptiile cutanate nodulare pe bot, gat, piept, coapse si pe restul corpului. Mucoasa nazala si mucoasa bucala nu raman neafectate. Nodulii sunt durerosi la palpare si au diametru de 0.2-5 cm, acestia sunt situati profund in epiderma se pot extinde catre tesutul muscular si subcutanat. Aparitia nodulilor este insotita de limfonodita regionala pronuntata. In numerose cazuri nodulii necrozeaza iar continutul lor este eliminat timp de 7-8 zile. In locul acestora raman leziuni crateriforme care se vindeca greu (20-90 de zile).

La animalele adulte boala se finalizeaza cu rata de mortalitate de 1-2 %, la tineret gradul de mortalitate este foarte ridicat (75%). La animalele tinere s-a observat un grad rdicat de supra-infectare bacteriana a nodulilor dar si o evolutie maligna a acestora. Alte manifestati ale bolii sunt: schiopataturi, inflamatii ale tendoanelor, mamite, avorturi si sterilitate.

Diagnosticul pentru dermatita nodulara virala la bovine se face in baza examenului de laborator. La suspiciunea aparitiei bolii trebuie luate toate masurile igienico sanitare impuse de lege:

– animalele sunt puse in carantina;
– mutarea animalelor din ferme nu trebuie facuta decat cu autorizatie din partea autoritatilatilor sanitar-veterinare;
– trebuie evitate schimburile de autovehicule, masini, echipamente si furaje intre ferme;
– trebuie evitate vizitele  intre ferme ( oameni, autoturisme);
– animalele infestate nu trebuie lasate in mediul salbatic, pentru ca il pot contamina.

Dermatita nodulara virala la bovine. Boala care face ravagii in Bulgaria

Raia, boala costisitoare care afecteaza suinele
Rase romanesti de porumbei
autor: Bianca P / data: 12 Jul 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>