Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Dermatita nodulara virala la bovine – simptome, profilaxie

Dermatita nodulara virala la bovine – simptome, profilaxie

Dermatita nodulara virala este o boala infectioasa specifica cornutelor mari. A fost descoperita, observata si descrisa pentru prima data in 1931. Abia in 1945, Le Roux descrie boala si o numeste, boala nodulara a pielii. Dupa al doilea razboi mondial (1939-1945), boala s-a raspandit si in alte regiuni ale Africii, si dupa 1980 a fost depistata si in alte tari precum Israel, Kuweit si Egipt.

Datorita gradului de contagiozitate si datorita pierderilor mari, boala este inclusa in categoria A pe lista OIE, iar focarele sunt atent supravegheata de organizatiile internationale.

Boala este provocata de un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Agentul patogen se caracterizeaza prin dimensiuni mari 260-450 nm, nu prezinta pluraritate antigenica si este foarte asemanator cu virusul variolei ovine, de care poate fi deosebit doar prin teste serologice. Virusul prezinta rezistenta crescuta la agentii fizici si chimici. Poata fi ditrus in doua ore la temperaturi de 55 grade celsius si in 30 de minute la 65 de grade celsius. De asemena poate fi distrus de formol 1%, eter 20%, fenol 2%.

Virusul afecteaza in general bovinele, insa a fost observat si la antilope Oryx si Impala.  Virusul nu se transmite la om. Vectorii de infestare sunt tantarii si puricii. Sursele secundare de infestare sunt saliva, crustele, apa infestata, secretii sau alte materiale infestate.

Perioada de incubatie a virusului este de 1-5 saptamani, in functie de starea de sanatate a animalelor.

Simptome dermatita nodulara virala:

Primele simptome sunt febra, anorexia, salivatia. Dupa 48 de ore se manifesta si eruptiile cutanate noodulare. Acestea se pot observa pe bot, gat, piept; afecteaza mucoasa bucala si mucoasa nazala.  Nodulii dezvoltati sunt durerosi la atingere, au diametru cuprins intre 0.3-5 cm si sunt situati in straturile profunde ale dermei. La 7-8 zile de la aparitie, nodulii se necrozeaza si elimina continutul in mediul extern; in locul acestora se formeaza leziuni crateriforme care au perioada lunga de vindecare.

La populatia adulta, gradul de mortalitate nu este foarte ridicat  – 2-3%. In cazul tineretului virusul face ravagii, gradul de mortalitate produs de efectele secundara atingand 75%.

Dermatita nodulara virala poate fi diagnosticata clinic prin simptomele manifestate, insa analizele de laborator sunt esentiale pentru confirmare.

Ca masura de precautie, tarile in care s-a confirmat prezenta bolii sunt impuse masurilor de carantina stricte.

dermatita nodulara la bovine

MICOPLASMOZA RESPIRATORIE AVIARA - boala ce afecteaza bunastarea gainilor
Curcanii hibrizi B.I.G. 6 - productii ridicate si carne de calitate
autor: Bianca P / data: 14 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>