Rachiul (tuica) este cea mai cunoscuta si mai apreciata bautura traditionala. Prepararea rachiului din fructe prin distilare este o indeletnicire cunoscuta romanilor de peste 800 de ani. Tuica facuta de casa este mai curata, mai gustoasa si mai sanatoasa fata de cea obtinuta in sistem industrial. Tuica este obtinuta prin fermentarea alcoolica si distilarea fructelor carnoase. Gustul rachiuluii pastreaza aroma fructului din care este preparat.
Tuica de prune este obtinuta din diferite soiuri de prune, are gust placut de prune, aroma specifica si culoare galbena dupa o perioada de maturare in butoiaie de stejar sau dud.
Dintre soiurile de prun care ofera calitati deosebite acestei bauturi amintim: Carpatin, Andreea, Anna Spath, Dambovita, Agent.
Prunul Carpatin se caracterizeaza prin pom de vigoare medie cu crestere piramidala si ramuri bine garnisite cu formatiuni fructifere scurte. Fructele au dimensiuni mari 40-45 g, forma sferica, usor alungite la capete. Pielita are culoarea albastru intens, iar pulpa de culoare galben-verzui este suculenta, bine echilibrata si are gust placut foarte dulce. Fructele prunului Carpatin pot fi consumate in stare proaspata, conservate si sunt materia prima prima ideala pentru rachiu.
Prunul Andreea este un soi ale carui fructe se preteaza foarte bine distilarii. Licoarea obtinuta pastreaza aroma intensa a prunelor. Pomul are vigoare medie spre mica, se remarca prin crestere erecta si coroana echilibrata. Fructele sunt rotunde cu pielita de culoare albastru-violet. Pulpa este foarte dulce, foarte suculenta si are culoare galben.
Soiul Dambovita este foarte productiv. Pomul are vigoare mijlocie si schelet solid. Fructele de dimensiuni foarte mari au forma ovoida, usor asimetrica, culoare vanat inchisa si sunt acoperite cu multa pruina cenusie. Pulpa de culoarea galben-verzuie este crocanta, suculenta si cu gust placut. Prunele Dambovita pot fi cosumate in stare proaspata conservate sau distilate. Tuica obtinuta din aceste prune are aroma intensa, gust placut, aspect comercial excelent si poate fi “invechita” in butoiaie speciale.