Acasa  »  Blog  »  Rete culinare   »   Dulceata de gutui, delicatesa culinara ce nu trebuie sa lipseasca din camara

Dulceata de gutui, delicatesa culinara ce nu trebuie sa lipseasca din camara

Gutuile sunt cunoscute pentru efectele benefice inca din vremea vechilor greci. Pline de minerale si vitamine ele alunga simptomele de raceala, intaresc organismul si actioneaza ca un antioxidant.

100 g de gutui  au valoare energetica  de doar 57 kcal. si sunt bogata in elemente nutritive de foarte buna calitate: carbohidrati 15,3 g; fibre 1,9 g; grasimi 0,10 g; proteine  0,4 g; apa  83,8 g, vitamina A – 40 UI, vitamina B3 – 0,2 mg, vitamina B6 -0,04 mg; vitamina B9 -8 mg; vitamina C – 15,0 mg; calciu – 8 mg; fier – 0,7 mg; magneziu – 8 mg; fosfor -17 mg; potasiu – 197 mg; sodiu – 4 mg.

Fructele mari, aromate si suculente pot fi consumate in stare proaspata sau sub forma de compot, dulceata, marmelada. Chiar si preparate gutuile, nu isi pierd in proprietatile benefice. Gustul fin al acestor fructe  este  mult mai rafinat prin conservare.

Dulceturile de gutui sunt delicioase si pot fi ingrediente de baza pentru retete traditionale delicioase, sunt potrivite atat pentru  prajituri cat si pentru micul dejun intinse paine, alaturi de lapte cald.

Dulceata de gutui poate fi preparata cu usurinta acasa. Iata o reteta simpla aromata si gustoasa, si numai buna pentru zilele reci de iarna.

Ingrediente:
1 l apa
800 g zahar
1 farfurie adanca plina cu bucati de  gutui
zeama de la jumatate de lamaie
2 batoane scortisoara

Mod de preparare:

Curatam gutuile si le taiem cubulete de dimensiunsiunea unui bob de fasole.  Punem bucatelele de gutuile intr-un vas cu apa ca sa nu se innegreasca. Fierbem apa cu zaharul pana da in clocot si are consistenta unui sirop. Adaugam gutuile zeama de lamaie si batoanele de scortisoara. Lasam intregul amestec sa fiarba pana ce gutuile devin translucide. In momentul in care luam cu lingura o picatura de sirop si punem pe o farfurie acesta trebuie sa se inchege, sa nu se imprastie.

Punem dulceata fierbinte in borcanele bine curatate si punem capacele. Intoarcem cu capacul in jos, ca sa nu prinda aer si le lasam astfel pana se racesc.

dulceata de gutui, delicatesa culinara

Specialitati de toamna cu conopida
Ardeiul gogosar, aliment vedeta in bucataria romaneasca
autor: Bianca P / data: 28 Aug 2016 / Rete culinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>