Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Factori care influenteaza calitatea carnii de porc, hrana, apa, adapost

Factori care influenteaza calitatea carnii de porc, hrana, apa, adapost

Consumul de carne de porc ocupa locul intai la nivel mondia, si in Romania consumul de carne de suine ocupa loc fruntas. Pentru a beneficia de carne de foarte buna calitate este important ca fermierii sa se preocupe de modul in care sunt hranite si tratate animalele. Printre masurile pe care trebuie sa le respecte crescatorii de animale sunt: asigurarea de hrana si apa de buna calitate, asigurarea unui mediu adecvat de odihna, asigurarea de tratemente medicamenoase in situatia in care animalele sunt bolnave, asigurarea de conditii bune de transport si sacrificare.

Animalelor trebuie sa li se asigure furaje de buna calitate, bogate in nutrienti, permanent proaspete si foarte variate. Principala sursa de hrana a suinelor o reprezinta cerealele.  Acestea pot fi administrate sub forma de mixuri boabe intregi sau mixuri de boabe macinate. Cerealele macinate sunt mai bine convertite si porcii ajung mai repede la greutatea optima de sacrificare. Suinelor nu trebuie sa le lipseasca si aportul de proteine.

Apa trebuie sa fie mereu curata si proaspata, este bine sa li se ofere ratii de apa mai dese mai mai mici cantitativ, pentru a se evita murdarirea si infestarea. Suporturile pentru apa trebuie alese cu grija, o solutie buna sunt adapatoarele cu ochiuri largi.

Adapostul este un alt factor care influenteaza calitatea carnii la suine. Fiecarui animal trebuie trebuie sa i se asigure un spatiu de cel putin un mp. Suprafata trebuie construita pentru a asigura zona de furajare si adapare, ce poate ocupa 20-25% din totalul suprafetei (acoperita cu beton) si suprafata de odihna, care trebuie sa fie mai inalta, cu cca. 30 cm fata de aria de hranire. Peretii laterali trebuie adanc ingropati in sol. Adapostul trebuie sa fie bine ventilat, cu ajutorul unor panouri deflectoare. Usile de la capatele adaposturilor trebuie sa fie largi, pentru a permite utilajelor evacuarea rapida a gunoiului. Zona de odihna trebuie sa fie acoperita cu asternut, din paie, coceni de porumb, vrej de soia sau rumgus.

Cum influenteaza alimentatia procesul de ingrasare a taurinelor
Boli pulmonare la oi si capre
autor: Bianca P / data: 01 Jul 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>