Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Factori care influenteaza cresterea porcilor pentru ingrasare

Factori care influenteaza cresterea porcilor pentru ingrasare

Cresterea porcilor este o activitate economica importanta, practicata de mii de ani. Suinele au reprezentat din cele mai vechi timpuri o sursa de hrana importanta, fapt pentru care oamenii au acordat o atentie deosebita acestui sector.

In zilele noastre aceasta ramura zootehnica a cunoscut o dezvoltare insemnata,  in Romania fiind sectorul cu cea mai mare pondere.

Pentru ca ingrasarea sa fie cat mai rentabila suinele supuse acestui proces trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa dea sporturi mari de crestere in greutate, sa converteasca foarte bine hrana, la taiere sa dea randament mare de carne la carcasa, carnea obtinuta sa posede calitati superioare, sa fie o specie cu adaptabilitate crescuta la conditiile de mediu.

Factorii principali care determia eficienta crescuta a procesului de ingrasare sunt: rasa, starea de sanatate a animalelor, sexul, calitatea hranei.

Rasele ameliorate poseda caracteristici deosebite care influenteaza randamentul activitatii de ingrasare dar si calitatea carnii obtinute. Rasele de porci cu calitati excelente crescute  pentru carne sunt: marele alb, rasa Landrace, rasa Duroc si rasa Pietrain.

Sexul este un alt factor care influenteaza productia de carne. Masculii castrati dau o cantitate de carne mai mare cu cca. 10% fata de femele, insa femelele dau o carne cu calitati superioare din punct de vedere al gustului, suculentei, culorii, etc.

Ingrasarea suinelor este mai rentabila daca procesul incepe cand animalele sunt foarte tinere. La varsta mijlocie ingrasara poate incepe de la sase luni, iar adultii pot fi introdusi in procesul de ingrasare si dupa 12 luni.

Hrana destinata porcilor pentru ingrasare trebuie sa fie constituita din furaje usor digerabile, adica sa fie rapid transformate in substante nutritive usor de asimilat. Pentru rezultate bune ratiile trebuie sa posede coeficient de digestibilitate de 80-90 % din cantitatea totala. Un amestec ideal este cel ce are la baza orz si porumb  si adaos de concentrat proteino – vitamino mineral.

cresterea porcilor

Crestera gastelor, clasificare in functie de performante productive
Uleiul de masline, sursa importanta de grasimi mononesaturate
autor: Bianca P / data: 03 Aug 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>