Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Factori care influenteaza productia de carne la taurine

Factori care influenteaza productia de carne la taurine

Crestera taurinelor pentru carne este o ramura zootehnica extrem de importanta. Aceasta este o activitate traditionala a populatiei din zona rurala montana, ce asigura forta de munca in comunitatile de munte.

Tara noastra are potential foarte mare care nu este exploatat la capacitate maxima, in acest sector zootehnic. Din productia interna nu sunt acoperite nevoile de pe piata interna, de aceea acesta ramura ramane una care poate fi  eficientizata si poate deveni mai competitiva.

Factorii care pot influenta productia de carne la taurine sunt multiplii:

– cresterea anuala a efectivelor destinate sacrificarii;
– realizarea unei greutati medii la sacrificare mai mari la toate categoriile de taurine;
– imbunatatirea tehnologiei de ingrasare;
– imbunatatirea valorilor indicilor tehnologici ca sporul mediu zilnic, consumul specific, randamentul la taiere;
– utilizarea unui material biologic reprezentat de rase specializate pentru carne;
– utilizarea incrucisarilor industriale cu tauri din rase de carne.

S-a observat ca prin incrucisarea raselor autohtone cu rase specializate in directia productiei de carne, creste randamentul la sacrificare iar carcasele au cantitate semnificativ mai mare de carne comparativ cu rasele materne.

Hibrizii astfel creati realizeaza un spor zilnic superior si furnizeaza carne de calitatea I. Muschiuletul este foarte bine dezvoltat si are greutate cuprinsa intre 1.5 si 2.3 kg.
Din studiile efectuate de cercetatori s-a observati ca Baltata Romaneasca, Bruna de
Maramures, Baltata cu Negru Romaneasca, manifesta aptitudini foarte bune pentru carne daca sunt  combinate cu rasa Aberdeen Angus.

Un alt factor care influenteaza in mod direct productia de carne la taurine este hranirea. O hranire rationala si bine echilibrata in principii nutritivi, conduce la obtinerea unei carni cu calitati superioare si cu o valoare calorica.

In functie de de nutreturi folosite, se disting mai multe tipuri de hranire  ” tipul voluminos ” in care predomina nutreturile fibroase si suculente. Procesul  se foloseste mai ales in cazul bovinelor adulte, a celor reformate si a tineretului in varsta de peste 1 an si jumatate. ” Tipul concentrat ” este un tip de hranire specific ingrasarii intensive a tineretului taurin, nutreturile concentrate din hrana reprezinta peste 50 % din valoarea nutritiva a ratiei. Acest proces asigura sporuri zilnice mari de crestere si o carne de calitate superioara, dar pretul de productie este mai ridicat.  “Tipul lactat ” etse folosit la ingrasarea viteilor. Se utilizeaza aproape exclusiv  hrana de laptele si substituientii de lapte. Acest tip de ingrasare asigura  sporuri mari de crestere si randament ridicat la sacrificare.

crestera productiei de carne de vita

Cresterea si intretinerea iepurilor
Crestera gastelor, clasificare in functie de performante productive
autor: Bianca P / data: 29 Aug 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>