Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Factori care sportesc productia la cultura de rapita

Factori care sportesc productia la cultura de rapita

Rapita (Brassica napus L.) este o planta anuala din familia cruciferelor ce prezinta flori galbene care formeaza pastai. Semintele adapostite in pastaile de rapita sunt materie principala pentru obtinerea uleiului de rapita si a biodieselului.

In tara noastra rapita este cultivata pe suprafete tot mai intinse. Soiurile ameliorate de rapita sunt utilizate la scara larga pentru ca asigura productii ridicate si beneficii sporite. Conform catalogului oficial al soiurilor de plante, in tara noastra sunt inregistrate si cultivate douazeci si patru de soiuri de rapita: Madora, Valesca, Wotan, Triumf, Colvert, Amor, Praska, Astra, Capitol, Dolomit, Orlando, Bristol, Contact, Dexter, Doublol, Astus, Rasmus, Bolero, Cyclone, Star, Heros, Hunter, Lambada, Olga.

Factorii care influenteeaza negativ cultura de rapita sunt seceta, rotatia culturii si daunatorii.

Seceta in perioada de semanat duce la obtinerea unei culturi neuniforme, cu rasarit intarziat, cu plante care pot fi afectate de inghetul de primavara. In tara noastra s-au inregistrat prierderi substantiale produse de alternarile dese intre inghet si dezghet care au loc de obicei primavara.

Un alt factor care influenteaza productivitatea la rapita este rotatia culturilor. Rapita are necesar ridicat de substante minerale bune in sol, iar cultura este influentata de plantele premergatoare. Nu se recomanda sa fie cultivata dupa leguminoase si floarea soarelui. Premergatoarele ideale pentru rapita sunt cerealele paioase.

Hibrizii sunt un element cheie in cresterea productivitatii la rapita. Acestia sunt preferati soriurilor traditionale pentru ca au o toleranta mai ridicata fata de seceta, arsita si utilizeaza mai eficient substantele nutritive existente in sol. In conditii de stres hibrizii de rapita au o performata imbunatatita, plantele cresc viguroase, dezvolta sistem radicular puternic fapt pentru care au o productivitate ridicata.

Soiurile hibride dezvoltate pot fi cultivate cu succes in toate zonele din tara noastra. Hibrizii asigura productii sporite si stabile si pe suprafete intinse. La soiurile hibride s-a observat o dezvoltarea omogena a silicvelor si coacere uniforma.

particularitati la cultura de rapita

Tuica din fructe. Elemente cheie care duc la obtinerea rachiului de calitate!
Pepenii verzi, fructe nelipsite in dietele de vara
autor: Bianca P / data: 19 May 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>