Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Fasolea, bolile care pot afecta grav aceasta planta

Fasolea, bolile care pot afecta grav aceasta planta

Ca si celelelate plante leguminoase si cultura de fasole poate fi afectate de diferiti agenti patogeni care influenteaza cresterea plantelor si afecteaza calitatea si cantitatea recoltei.

Cauzele principale care favorizeaza aparitia si dezvoltarea bolilor sunt: efectuarea necorespunzatoare a lucrarilor solului, utilizarea semintelor de calitate indoielnica, umiditatea excesiva sau seceta prelungita.

Cele mai frecvente boli ce afecteaza cultura de fasole sunt: mozaicul comun, mozaicul galben, arsura bacteriana, antracnoza si putregaiul cenusiu. Dintre daunatori, atacuri grave provoaca gargarita fasolei, gargarite frunzelor, paduchele negru, paianjenul rosu si musca plantelor.

Mozaicul galben al fasolei este o boala produsa de virusul Phaseolus virus 2 syn Marmor manifestum. Atacul se manifesta pe frunze, tulpini si pastai. Plantele afectate de timpuriu raman pitice, nu se dezvolta corespunzator, nu rodesc si capata aspect de tufa. Pentru prevenirea bolii specialistii recomanda utilizarea de samanta sanatoasa, certificata, respectarea asolamentelor si distrugerea resturilor vegetale de la cultura anterioara.

Mozaicul comun este produsa tot de un virus, care afecteaza toate organele aeriene. Pe frunzele atacate sunt vizibile pete de culoare verde deschis, mate, in contrast cu zonele sanatoase. Plantele bolnave raman mici, au inflorire slaba si formeaza pastai mici, necoresounzatoare.  Specialistii recomanda indepartarea plantelor bolnave inca de la primele semne.

Arsura comuna a fasolei este o boala bacteriana, care produce pagube importante acestei culturi. Boala afecteaza toate organele plantei in toate stadiile de dezvoltare, pe frunze se observa pete colturoase si secretii cleioase, pe tulpini boala se manifesta prin aparitia unor dungi de culoare brun-roscat, urmata de ruperea si uscarea acesteia. Boabele infectate raman mici, sunt zbarcite si prezinta pete galbene care ulterior se brunifica. Pentru combaterea bolii se recomanda folosirea tratamentelor chimice cu substante specifice (Funguran OH 50, Champ 77 WG, Zeama bordeleza).

Gargarita fasolei provoaca paguba mari si fasolei si culturii de mazare. Insectele ierneaza in depozite si ataca mai multe generatii de plante daca nu sunt depistate la timp. Combaterea se face cu: Carbetox, Ecalux, Sinoratox si Coopex.

Paduchele negru ataca frunzele, florile si pastaile pe care le inteapa si le suge seva. In ranile provocate de aceste insecte petrund cu usurina bacterii si ciuperci care provoaca alte atacuri asupra plantei.

boli care afecteaza cultura de fasole

Soiuri de dovleci ce pot fi plantati in gradina
Care sunt particularitatile culturii de fasole
autor: Bianca P / data: 28 Jul 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>