Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Fasolea rosie, infiintare cultura, specificatii tehnologice

Fasolea rosie, infiintare cultura, specificatii tehnologice

Fasolea, Phaseolus vulgaris, este o planta leguminoasa anuala, agatatoare foarte apreciata pentru semintele bogate in proteine, fibre si alte elemente beneficie pentru organism. Fasolea este o buna premergatoare pentru majoritatea culturilor agricole, pentru ca lasa solul imbogatit cu cantiati generoase de azot.

Fasolea rosie, cunoscuta sub numele de fasole chili este o varietate apreciata in gastoronomie si industria conservarii. Semintele de fasole rosie au forma asemeni rinichilor si sunt mai dulci fata de celealte varietati. Modul simplu de cultivare si productiile ridicate de boabe fac din aceasta cultura una foarte apreciata de fermierii romani.

Plantele de fasole sunt iubitoare de lumina si caldura; semintele germineaza la temperaturi mai ridicate de 8 grade celsius iar dezvoltarea propice se face la temperaturi de peste 20 de grade celsius. Rezista bine la seceta, insa are necesar mai mare de apa in momentul legarii pastailor.

Semanatul se face primavara tarziu, dupa ce solul a fost imbogatit cu substantele nutritive necesare si dupa ce patul germinativ a fost pregatit corespunzator. Eposca de semanat este in prima decada a lunii mai. Adancimea de semanat este 4-5 cm. Se poate utiliza tehnica de semanat in randurii simple, paralale, la distante de 50 m intre ele sau in cuiburi. Cuiburile  pot fi pozitionale la distante de 40 cm unul de celalalat.

Cultura de fasole este sensibila la buruieni, fapt pentru care acestei lucrari trebuie sa i se acorde o atentie deosebita. Prima prasila trebuie realizata la cateva zile dupa semant, cand randurile sunt inca bine definite. Pe tot parcursul perioade de  vegetatie trebuie sa se ia masuri pentru combaterea buruienilor.

La fel de importante sunt  si lucrarile de combatere a bolilor si daunatorilor, dar si irigarile. Fasoela rosie are necesar mai ridicat de apa in momenul infloririi si in momentul fomarii boabelor. Cei mai mari dusmani ai plantelor de fasole sunt antracnozele, bacteriozele si gargarita fasolei.

Recoltarea la fasole rosie se poate realiza cand fructele ating maturitatea tehnologica. Boabele necesita atentie ridicata la recoltare, pentru ca poate interveni fenomenul de scuturare.

fasole rosie cultura

Soiuri de fasole cu caracteristici speciale. Seminte de fasole
Seminte de ridichi de luna. Soiuri de ridichi productive
autor: Bianca P / data: 31 Jan 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>