Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Febra aftoasa, Antraxul, Bruceloza, Paratuberculoza, Leptospiroza – boli ce afecteaza bunastarea caprinelor

Febra aftoasa, Antraxul, Bruceloza, Paratuberculoza, Leptospiroza – boli ce afecteaza bunastarea caprinelor

Chiar daca sunt de obicei animale extrem de rezistente, caprele, in anumite situatii pot fi afectate de o serie de boli. In conditiile in care buna-strarea animelelor este afectata, productia de lapte se diminueaza, iar calitatea carnii scade. Febra aftoasa, Antraxul, Bruceloza, Paratuberculoza, Leptospiroza  sunt cateva dintre bolile care pot da batai serioase de cap zootehinstilor.

Febra aftoasa la capre

Febra aftoasa este o boala infectioasa si contagioasa care produce pagube insemnate. Virusul resposabil de aceasta maladie se transmite de la o specie la alte. Din pricina acestei boli pot suferi atat animalele domestice cat si cele salbatice. Boala a fost prima data descrisa la inceputul secolului XX si a afectat mamiferele din toate zonele globului.

Febra aftoasa este o boala paguboasa pentru ca prezinta grad de mortalitate foarte ridicat  – 90%; in plus tratamentele sunt costisitoare si extrem de agresive. Simptomele generale ale bolii sunt febra puternica, inapetenta, anorexie, stare alterata, abatere, reducere a productiei de lapte. Aceste simptome generale sunt urmate de inflamarea si congestionarea pielii in zona mamelelor.

Antraxul (Bacillus anthracis) la capre

Antraxul  este o alta boala infectioasa cu grad ridicat de contagiozitate. Aceasta boala afecteaza si alte specii de rumegatoare si  mamifere, se transmite chiar si la om. Transmiterea se face prin consum de apa infestata, furaje contaminate. Boala debuteaza la cca 24-48 de ore de la infestare si are manifestari agresive: febra foarte ridicata, tulburari ale sistemului circulator, hemoragii. Antraxul este cunoscut si sub numele de buba neagra sau pustula maligna. Evolutia bolii este rapida si gradul de mortalitate este foarte ridicat.

Bruceloza – BOC – la capre

Burceloza este o boala infectioasa ce afecteaza cu precadere ovinele si caprinele. Este mai raspandita in tarile din bazinul Marii Mediterana. BOC este o boala foarte grava pentru ca se transmite cu usurinta la om. Pierderile suferite de fermieri in urma infectarii cu BOC sunt mari.

 

Care sunt cele mai agresive boli la iepurii de casa
Boli care afecteaza bunastarea vacilor
autor: Bianca P / data: 21 Jul 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>