Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Ferma de capre, o afacere?

Ferma de capre, o afacere?

turma de capre

Ferma de capre este o afacere popularizata foarte mult pe internet si mass media in ultimii ani. Dar oare chiar e atat de profitabilape cat se spune?

Incercam sa dam un raspuns la aceasta intrebare in randurile de mai jos, sa aflam care sunt oportunitatile dar si riscurile si provocarile pe care le presupune infiintarea unei ferme de capre.

Carnea si laptele de capra au proprietati aparte spre deosebire de alte porduse animaliere similare (de exemplu carnea de ied e mai sanatoasa decat cea de miel si mult mai sanatoasa decat cea de porc), motiv pentru care cererea de lapte si carne de capra e in continua crestere pe piata romaneasca.

 Alegerea rasei

Avand in vedere ca exista o varietate mare de rase de capre domestice, alegerea rasei cu care vrei sa iti construiesti ferma trebuie sa faca obiectul preocuparilor tale.

Nu alege caprele comune care populeaza majoritatea gospodariilor taranesti de pe la noi, acestea nu sunt de rasa pura, nu exceleaza prin nimic anume si nu sunt potrivite pentru o ferma intensiva, axata pe profit.

Alege in schimb rasele prolifice, cu natalitate crescuta, acestea isi recupereaza cel mai repede investitia.

Un aspect esential al afaceri il constituie terenul de pasunat, sursa de hrana si de furaje pentru animalele tale. Ai acest teren in proprietate, il poti lua in areda sau poti folosi pasunilor comunale astfel incat sa nu intri in conflict cu satenii din zona?

Chiar si cresterea in stabulatie presupune existenta unor terenuri de pe care sa poti recolta fanul.

Acest aspect trebuie lamurit neaparat inainte de a infiinta ferma propriuzisa.

Cateva calcule

Numarul de capre cu care poti incepe afacerea depinde de bugetul alocat acesti afaceri si de timpul in care doresti sa-ti amortizezi investitia.

Cateva calcule simple arata astfel: o capra de rasa poate costa si 300 de euro, insa poti gasi exemplare si la 100 de euro, mai ales iezi. Sa punem deci un pret mediu de 100 de euro pentru o capra.

La piata un 1l de lapte de capra se vinde cu preturi cuprinse intre 7 si 10 lei, iar 1 kg de branza ajunge si la 25 lei (in tot acest timp o capra da 1,5 l de lapte pe zi in perioada lactatiei), in fine, 1 kg carne de ied se vinde cu preturi cuprinse intre 15 si 20 lei.

Hrana caprinelor este foarte ieftina, doar concentratele necesare pe perioada iernii (mai ales pentru caprele gestante) sunt ceva mai scumpe. La aceste cheltuieli mai trebuie luate in calcul si cheltuielile cu lucratorii zilieri si eventual cu construirea adaposturilor.

Una peste alta, in functie de dotarile deja existente sau nu, infiintarea unei ferme de capre poate costa oriunde intre cateva mii si cateva zeci de mii de euro.

In acelasi timp trebuie luate in calcul si fondurile speciale acordate pentru cresterea animalelor de catre APIA.

Cand tragi linie si le aduni, la sfarsit de an, la 100 de capre sa zicem, poti estima o cifra a afacerii de aprox. 300 000 lei pe an (din vanzarea iezilor, a laptelui si a branzei).

Bineinteles ca totul depinde de munca, priceperea si posibilitatile crescatorului. Bolile caprinelor, furturile, concurenta si alti factori, iti pot da oricand socotelile peste cap. Pe de alta parte nu exista afacere lipsita de riscuri si deci, revenind la intrebarea de la inceputul articolului, raspunsul nu il pot da decat cei care au pornit pe acest drum si au pus pe picioare propriile ferme de caprine.

Despre iepurii belgieni
Unul dintre cei mai puternici cai din lume - Video
Taguri: .
autor: admin / data: 24 Jan 2015 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>