Acasa  »  Blog  »  Stiri   »   Fertilizarea culturilor de grau si rapita

Fertilizarea culturilor de grau si rapita

Primul procedeu agricol pe care trebuie sa il faca fermierii la inceputul primaverii este acela de fertilizare a culturilor de toamna, adica a culturilor de grau si de rapita. Procedeul consta in aplicarea ingrasamintelor azotoase in dozele necesare fiecarei culturi.

Perioada in care se face aplicarea de ingrasamine difera de la regiune la alta, difera si tipul de ingrasamant dar si dozele ce trebuiesc utilizate. Factorii de care se tine cont in stabilira acestor doze difera in functie de mediul biotic si abiotic a plantelor. Trebuie retinut insa ca azotul este indispensabil dezvoltarii cultuilor de grau si rapita, iar ca excesul sau carentele de azot vor duce la pierderi importante in productie.

Excesul de azot provoaca sensibilizarea plantelor la boli, crestere excesiva dar si fisurarea longitudinala a tulpinilor care este principalul factor de patrundere a agentilor patogeni.

In procesul de fertilizare cu solutii azotoase trebuie sa se tina cont de:

  1. Identificarea si cartarea terenurilor ce au fost insamantate in perioada toamnei cu grau si rapita. De la aceasta baza se vor incepe lucrarile de fertilizare.
  2. Pentru a se stabili doza de ingrasamine azotoase trebuie sa se tina cont de Recolta scontata, Consumul specific al plantei de cultura si de Coeficientul de utilizare al azotului din ingrasamantul aplicat
  3. Trebuie sa se tina cont de tipul solului si de pH-ul solului. Nu se vor utilliza ingrasaminte cu azot amoniacal pentru fertilizarea terenurilor acide.
  4. Factorii de mediu din momentul fertilizarii sunt foarte importanti. Trebuie aleasa cu grija temperatura cand se va efectua acest proces, pentru a se evita volatilizarea, dar si de regimul hidric existent.
  5. Se vor seta masinile de fertilizare astfel incat sa se obtina o aplicare uniforma a granulelor de azot.

Daca se vor respecta aceste reguli de fertilizare, pentru fiecare cultura in parte se vor obtine recoltele scontate.

Danone a prognozat o crestere a vanzarilor de maxim 5% pentru 2015
Taierea pomilor fructiferi - tipuri si metode
autor: Bianca P / data: 02 Mar 2015 / Stiri

Comentarii

  1. De gratian 
    Comentariul dvs. urmează să fie validat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>