Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Fertilizarea culturilor, sfaturi de imbogatire a solului

Fertilizarea culturilor, sfaturi de imbogatire a solului

Fertilizatorii sunt substante chimice utilizate pentru a imbogati solul si pentru a asigura necesarul nutritional al culturilor. Insa trebuie retinut ca nu toate culturile au nevoie de acelasi tip de substate, fiecare dintre acesta avand propriul ritm de a absorbtia, asimilare si utilizare a mineralelor din sol.

Culturile de ceapa, morcov si varza nu trebuie infiintate pe teren proaspat fertilizat cu balegar. Pot fi cultivate pe sole fertilizate cu gunoi de grajd in anii precedenti. Aceste plante prezinta grad crescut de intoleranta la larvele mustelor ce se dezvolta in solurile proaspat imbogatite cu gunoi de grajd.

Fertilizarea arbustilor se realizaeaza diferentiat. Un factor important care determina cantitatea de substante chimice utilizate este dimensiunea masei formate de frunzele si florile plantelor. Solul din jurul arbustilor poate fi imbogatit cu compost la finalul toamnei, inceputul primaverii si in luna iunie.

Gradinile de legume trebuie fertilizate diferentiat, in functie de particularitatile plantelor cultivate. Varza, conopida si brocolii au necesar ridicat de substate chimice. Rosiile, vinetele si ardeii au necesare moderat de fertilizatori pe cand spanacul, salata si ceapa verde au nevoie de foarte putine minerale pe parcursul ciclului de dezvoltare.

Livezile trebuie fertilizatte diferentiat in functie de specificatiile fiecarui soi. Nerespectarea tehnologiilor care sa asigura cantitati suficiente de nutrienti, duc la recolte scazute, de calitate mediocra.

Pentru ca pomii din livada sa se poata dezvolta echilibrat si sa asigure o fructificare normala in fiecare an este necesar sa se urmareasca stabilirea unui echilibru nutritiv fiecarui soi in parte. In plantatiile mari se recomanda adaugarea de substante chimice nutritive, doar dupa ce sunt realizate analize substantiale ale solului.  Doar fermierii experimentati pot realiza aceste lucrari in functie de  aspectul  soiului in raport cu varsta si faza de vegetatie.

fertilizatori-sol

Cultura de tutun, o cultura productiva si in tara noastra
Sfecla de zahar, planta cu benefici necunoscute
autor: Bianca P / data: 23 Sep 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>