Pentru a putea dezvolta agricultura ecologica este nevoie sa va orientati catre produse naturale de imbogatire a solului. In randurile de mai jos veti descoperi principiile de fertilizare in agricultura bio precum si avantajele utilizarii acestor produse.
Una dintre marile probleme ale alimentatiei actuale este reprezentata de calitatea legumelor, a fructelor si a verdeturilor. De cele mai multe ori cultivarea intensiva a solului este un factor care influenteaza valoare nutritiva a recoltelor dar si gustul acestora.
Prin fertilizarea naturala a solului si prin rotatia sistematica a culturilor se poate remedia aceasta problema. Terenul trebuie sa fie permanent imbogatit cu calciu, magneziu, fier, zinc, cupru. Aceste elemente contribuie imbogatesc calitatea humusului din sol.
In agricultura ecologica nutritia plantelor nu trebuie sa se faca cu saruri fertilizante usor solubile, ci sa se faciliteze utilizarea acestora prin intermediul organismelor vii din sol (fungi, bacterii, insecte si viermi), deci cu un teren este mai bogat in organisme vii, cu atat este mai fertil.
In legumicultura eco sunt utilizate ingrasamintele organice naturale pregatite dupa tehnici speciale si ingrasaminte minerale greu solubile precum silicatii sau silicati si sarurile potasice naturale.
In astfel agricultura bio trebuie folosite materiale organice (gunoi de grajd, paie, frunze). Trebuie evitata utilizarea acestora in stare proaspata, dar si cantitatile mari, pentru ca pot produce pagube insemnate.
Ingrasamintele minerale sunt o completare a celor organice si trebuie utilizate numai in cantitati mici pentru a echilibra materia organica. Acestea se aplica sub forma greu solubila.
Fertilizarile ce trebuie efectuate in timpul anului agricol sunt: fertilizarea de baza, realizata la initierea culturii, fertilizarea de tip starter se face chiar in momentul plantatului, ea are rolul de a oferi plantutelor toate substantele nutritive necesare pentru a se dezvolta rapid si armonios, si fertilizarea faziala. Acesata se efectueaza, in diferitele faze de dezvoltare ale plantelor.