Acasa  »  Blog  »  Pasari   »   Gaini de carne, rase productive apreciate de romani

Gaini de carne, rase productive apreciate de romani

Gaina, Gallus gallus domesticus, este o pasare domestica crescuta pe toate continentele pentru carne, oua si puf. La nivel global, gaina este cea mai exploatata pasare. Din studiile ornitologilor, reiese ca exista mai multe tipuri de gaini: tipul european, tipul cochinchina (chinezesc), tipul malaiez, tipul bantam (talie mica).

In functie de tipul de exploatare gainile sunt impartite in: rase grele (crescute pentru carne),  rase mixte (exploatate pentru carne si oua), rase usoare (crescute pentru productia de oua),  rase ornamentale si luptatoare.

Gainile din rasa Brahma sunt cele mai mari din categoria raselor grele. A luat nastere in India si a fost foarte apreciata inca de la inceput pentru dimensiunile corporale generoase si pentru dimensiunea oului. Varsta optima de sacrificare a pasarilor din acesta rasa este 11-12 luni, cand ating apogeul maxim si isi pastreaza carnea frageda si suculenta.

Gainile Brahma sunt docile, calme si se adapteaza rapid in orice gospodarie. Sunt gainile perfecte daca sunt exploatate pentru consum propriu.  Gainile Brahma au corpuri voluminoase, piept mare si puternic, picioare lungi si mari de culoare potocaliu sau galben deschis, acoperite cu pene mari ce atarna. Penajul variaze de la alb, negru pana la  auriu si cenisiu.  Pasarile se remarca prin cap mic, cu ochi proeminenti si cioc scurt si puternic.  Pielea este de culoare galben deschis acoperita cu pene mari.

Gainile Brahma incep sa produca oua dupa varsta de 6 luni si sunt productive si pe timpul iernii. Coaja oualor este brun inchis.

Gainile din rasa Broiler sunt crescute in special pentru carne, femelele ating greutate de 4-6 kg pana la varsta de un an. Ritmul de crestere este alert, exemplarele nu sunt pretentioase fata de hrana si convertesc foarte bine ratiile oferite. Pasarile Broiler sunt predispuse la accidente si fracturi din pricina greutatii.  Productia de oua este buna in special in anotimpul cald.

gaini rase grele, gaini brahma

Mentinerea starii de sanatate a gainilor crescute in sistem intensiv in ferme
Confectionarea custilor pentru prepelite
autor: admin / data: 20 May 2016 / Pasari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>