Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Gastroenterita Transmisibila a Porcului – boala ce influenteza grav bunastare suinelor

Gastroenterita Transmisibila a Porcului – boala ce influenteza grav bunastare suinelor

Gastroenterita Transmisibila a Porcului este cunoscuta si sub denumirea de boala virala a lui Doyle. Se caracterizeaza prin contagiozitate ridicata si mortalitate ridicata. Atacul virusului provoaca pagube economice foarte ridicate. Cea mai afectata categorie de varste este a sugarilor de pana la 10 zile.

ETIOLOGIE  – Boala Gastroenterita Transmisibila la porc

Boala este produsa de un virus din genul Coronavirus, familia Coronaviridae. Ataca duodenul, jejunul, intestinul si in mai mica masura ileonu. Virusul nu a fost intalnit la nivelul colonului si a stomacului.

Virusul este sensibila caldura, pierzandu-si contagiozitate la temperaturi inalte, este rezistent insa la frig. Studiile au demonstrat ca poate rezista timp de 40 de zile la-200 de grade celsius. Din aceleasi studii a reiesit ca virusul este rezistent la sucul gastric si nu este distrus de acesta. Ataca toate categoriile de suine, indiferent de starea de sanatate si starea fiziologica.

Principalele surse de infectare sunt animalele bolnave si cele aflate in convalescenta. Sursele secundare de infectare sunt ustensilele infestate, utilajele incorect dezinfectate, furajele contaminate si vizitatorii.

Infectia primara se produce la nivelul cavitatii bucale, dupa care difuzeaza catre intesin. Primele manifestari ale bolii pot fi observate la cca 5 ore de la infectare. Celule infectate de desprin de tesut si cad impreuna cu virusul. Acest ciclu se repeta pentru 24 de ore. Ca urmare se produce atrofierea vilozitatilor intestinale si automat intervine fonomenul de malabsorbtie. Acumularea de luchide duce la declansare reflexelor defecale si voma.

Evolutia bolii poate fi acuta sau cronica. Primele simptome sunt voma si diaree. Animalele sunt apatice si abatute. Slabesc rapid, parul li se zburleste si devin anemici. In stadiile avansate porcii manifesta tulburari neruronale, in cele din urma intervine decesul.

Purceii tineri si adultii care manifesta aceste simptome mor in 2-6 zile de la infectare. Virusula actioneaza in anumite focare atipic: animalele manifesta stare de slabiciune accentuata, pierd in greutate. In aceste cazuri porcii mor fara a manifesta alte simptome.

Afacerile cu struti, tot mai atragatoare pentru fermierii romani
Boli care pot afeca bunastarea fazanilor din crescatorie
autor: Bianca P / data: 03 Aug 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>