Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Gastroenterita virotica a porcului, boala cu repercursiuni negative asupra economiei

Gastroenterita virotica a porcului, boala cu repercursiuni negative asupra economiei

Starea de sanatate a animalelor exploatate industrial, are o importanta deosebita asupra calitatii produselor finite. Sectorul de cresterea a animalor este o ramura importanta a economiei, fapt pentru care fermierii iau toate masurile necesare pentru a respecta bunastarea acestora.

Imbolnavirea efectivelor de suine are efecte negative asupra economiei. Gastroenterita virotica, pleuropneumonia porcului si polioencefalomielita porcina sunt cateva dintre bolile grave care provoaca pierderi importante in acest sector.

Gastroenterita virotica este o boala infectioasa si contagioasa, specifica suinelor. Pierderi majore s-au constatat la purceii tineri cu varsta cuprinsa intre 10-15 zile.  Boala a fost diagnosticata in toate tarile crescatoare de suine.

Cele mai importante pagube au fost constatate de organizatiile internationale in cadrul fermelor mari, care au dezvoltat focare de infectie in perioada de fatare. De asemena s-a observat ca purceii care au rezistat in fata virusului nu au avut o evolutie constanta si au prezentat slabiciune in fata altor boli.

Virusul care provoaca Gastroenterita virotica a porcului, este un agent patogen sensibil la conzitiile fizico-chimice. Este distrus usor de razale soarelui si de temperatuile mai ridicate de 56 de grade celsius. Acesta afecteaza cu precadere suinele, insa a fost diagnosticat si la alte specii de animale (pisica, caine, vulpe). Se transmite de la un animal la altul prin secretii, excremente si surse infestate de apa, hrana, asternut.

Perioada de incubatie a virusului este de 16-24 de ore la purceii sugari si 1-4 zile la purcei mari si adulti. La purceii sugari, debuteaza cu voma, diaree si excremente cu miros spcific. La 2-5 zile de la primele simptome purceii dezhidratati mor. La purceii mai mici de 10 zile, rata decesului este de 100%.

La efectivele mai mari, mortalitatea este mai scazute. Purceii mari pot manifesta simptome precum anorexia, stari de voma, diaree.

Diagnosticarea bolii se poate face in urma tabloului clinic, insa boala poate fi confirmata doar in urma examenelor de laborator. Un vaccin impotriva acestui virus nu s-a creat, datorita rezultatelor nemultumitoare obtinute  in  laborator si a efectelor secundare deosebit de grave.

boli infectioase la suine

Anemia infectioasa ecvina - boala cu incidenta crescuta in vestul si nordul Romaniei
Rasfugul alb, boala contagioasa care influenteaza productia de lapte la ovine si caprine
autor: Bianca P / data: 16 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>