Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Gastroenterita virotica a porcului, boala cu repercursiuni negative asupra economiei

Gastroenterita virotica a porcului, boala cu repercursiuni negative asupra economiei

Starea de sanatate a animalelor exploatate industrial, are o importanta deosebita asupra calitatii produselor finite. Sectorul de cresterea a animalor este o ramura importanta a economiei, fapt pentru care fermierii iau toate masurile necesare pentru a respecta bunastarea acestora.

Imbolnavirea efectivelor de suine are efecte negative asupra economiei. Gastroenterita virotica, pleuropneumonia porcului si polioencefalomielita porcina sunt cateva dintre bolile grave care provoaca pierderi importante in acest sector.

Gastroenterita virotica este o boala infectioasa si contagioasa, specifica suinelor. Pierderi majore s-au constatat la purceii tineri cu varsta cuprinsa intre 10-15 zile.  Boala a fost diagnosticata in toate tarile crescatoare de suine.

Cele mai importante pagube au fost constatate de organizatiile internationale in cadrul fermelor mari, care au dezvoltat focare de infectie in perioada de fatare. De asemena s-a observat ca purceii care au rezistat in fata virusului nu au avut o evolutie constanta si au prezentat slabiciune in fata altor boli.

Virusul care provoaca Gastroenterita virotica a porcului, este un agent patogen sensibil la conzitiile fizico-chimice. Este distrus usor de razale soarelui si de temperatuile mai ridicate de 56 de grade celsius. Acesta afecteaza cu precadere suinele, insa a fost diagnosticat si la alte specii de animale (pisica, caine, vulpe). Se transmite de la un animal la altul prin secretii, excremente si surse infestate de apa, hrana, asternut.

Perioada de incubatie a virusului este de 16-24 de ore la purceii sugari si 1-4 zile la purcei mari si adulti. La purceii sugari, debuteaza cu voma, diaree si excremente cu miros spcific. La 2-5 zile de la primele simptome purceii dezhidratati mor. La purceii mai mici de 10 zile, rata decesului este de 100%.

La efectivele mai mari, mortalitatea este mai scazute. Purceii mari pot manifesta simptome precum anorexia, stari de voma, diaree.

Diagnosticarea bolii se poate face in urma tabloului clinic, insa boala poate fi confirmata doar in urma examenelor de laborator. Un vaccin impotriva acestui virus nu s-a creat, datorita rezultatelor nemultumitoare obtinute  in  laborator si a efectelor secundare deosebit de grave.

boli infectioase la suine

Anemia infectioasa ecvina - boala cu incidenta crescuta in vestul si nordul Romaniei
Rasfugul alb, boala contagioasa care influenteaza productia de lapte la ovine si caprine
autor: Bianca P / data: 16 Feb 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>