Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti cele mai apreciate soiuri viticole autohtone

Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti cele mai apreciate soiuri viticole autohtone

Conditiile geografice din Romania au fost si au ramas prielnice cultivarii vitei de vie. Zonele deluroase din Transilvania, Moldova, Dobrogea, Oltenia si Muntenia cu primaveri blande si toamne lungi, lipsite de precipitatii in exces sunt extrem de potrivite culturii de vita de vie. Tara noastra este cunoscuta pentru calitatea superioara a vinurilor produse, dar si pentru soiurile aromate cultivate. Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti sunt doar cateva dintre soiurile de vita de vie, ce au calitati deosebite. Vinurile albe obtinute din strugurii bine maturati au fost premiate si continua sa fie apreciate in intreaga Europa.

Grasa de Cotnari este un sortiment vechi al potgoriei Cotnari, un soi traditional ce face cinste viticulturii autohtone. Acest soi se cultiva de mai bine de 700 de ani, timp in care a fost ameliorat si perfectionat. Vinurile obtinute au gust dulce in mod natural, fara adaosuri de zahar sau alte substannte indulcitoare. Vinutile obtinute din soiul Grasa de Cotnari au tarie alcoolica intre 11-12.5% si sunt foarte echilibrate. Strugurii proveniti de la acest sortiment sunt mijlocii, au forma cilindro-conica, uneori sunt ramificati si au boabe rare ovoide, neomeogene. Pielita are culoare galben-verzui si prezinta pete ruginii in partea scaldata de soare.

Feteasca alba este un alt soi autohton cu traditie bogata. In prezent acest soi este cultivat in tara in cea mai mare proprotie (peste 23 de mii de hectare). Din acest soi se obtin vinuri seci si demiseci cu calitati deosebite. Vinurile obtinute din sortimentul Feteasca Alba au aciditate echilibrata si concentratie alcoolica in proportie de 11.5-12.5%. Plantele sunt viguroase, prezinta fertililtate medie si necesita corzi lungi pentru productii bune. Stugurii au marime medie, sunt tronconici sau arpiati, au boabe rotunde de marime medie. Pielita acestora este galben-verzui, pulpa are aroma usor citrica. Productia de struguri este de 7-9 tone la hectar.

Galbena de Odobesti este un soi romanesc care se cultiva cu precadere in judetul Vrancea. Aceiasi denuniere o are si bautura alcoolica cu calitati deosebite. Soiul de vin Galbena de Odobesti se consuma tanar in primul an de la obtinere.

Soiuri de struguri fara samburi
Soiuri de struguri pentru vin creati in cadrul statiunii de cercetare - dezvoltare vini-viticola Blaj
autor: Bianca P / data: 27 Apr 2017 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>