Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Graul – boli si daunatori

Graul – boli si daunatori

lan de grau verde

In afara de animalele salbatice si domestice si de calamitatile naturale, bolile si daunatorii reprezinta al treilea mare factor care ne poate compromite productia de grau.

Si pentru ca a putea combate un inamic, mai intai trebuie sa il cunosti, iata in randurile de mai jos care sunt principalii inamici ai graului, precum si modurile in care ii putem contracara, atat prin mijloace chimice cat si prin metode bio.

Mozaicul graului (patat si striat)

Apare in primele stadii de viata ale plantei, la aprox. 14 zile de la rasarire si este provocat de un virus ce se transmite prin intermediul insectelor minuscule (acarieni) care poarta virusul de la o planta bolnava la una sanatoasa.

Simptomele vizibile apar pe frunze sub forma unor pete lungi, sub forma de fasii, discontinue, de culoare verde-deschis, in cazul mozaicului striat (sau pete circulare de culoare verde inchis, in cazul mozaicului patat), care evolueaza spre galbui si in final maro.

Daca toamna este rece, simptomele pot fi mascate de reducerea metabolismului graului, doar pentru a reporni in forta in primavara, odata cu pornirea culturilor de grau.

Plantele afectate raman pitice si in majoritatea cazurilor nu produc seminte.

Ca metoda de preventie se recomanda folosirea unor soiuri de grau rezistente si intarzierea pe cat posibil a perioadei de plantare (s-a constatat ca acele culturi plantate mai tarziu sunt mai putin expuse la infectarea cu mozaicul graului decat cele timpurii).

De asemeni ierbicidarea si folosirea pesticidelor menite sa distruga plantele si insectele care pot purta acest virus sunt metode eficiente de a tine mozaicul la distanta.

Piticirea graului

Ca si simptome se aseamana foarte mult cu mozaicul. Planta afectata dezvolta pe frunze formatiuni de culoare verde inchis care in timp ingalbenesc, pentru ca ulterior sa capete o culoare bruna.

Daca boala apare in primele stadii de viata, planta ramane “pitica” si nu inspica (adica nu face spic), daca boala apare mai tarziu, planta ajunge sa faca spic dar boabele spicului vor fi subdezoltate (si in majoritatea cazurilor sterile).

Din pacate nu prea exista leac pentru aceasta boala, singura solutie fiind prevenirea ei prin folosirea de soiuri rezistente si prin practicarea unui asolament inteligent.

Fuzarioza tulpinei si arsura spicului (cauzata de ciuperca Fusarium Roseum)

Este, daca nu cea mai raspandita, una dintre cele mai raspandite boli ale cerealelor. Simptomele difera in functie de perioada de vegetatie in care apare atacul. Daca semintele sunt contaminate, acestea nu mai rasar si apar goluri in lan, daca plantele sunt contaminate intr-un stadiu mai tarziu al dezvoltarii lor, se observa o innegrire la nivelul primului nod al tulpinei, planta se dezvolta intarziat si deficitar, rezultand spice mici si sterile.

Insa daca atacul apare in mai-iunie, perioada de inspicare, atunci avem de a face cu cea mai grava forma a bolii, spicele afectate devin mai mici, se albesc, iar boabele capata o tenta roz si se zbarcesc. Boabele infestate cu aceasta boala capata proprietati narcotice, fiind periculoase pentru consumul uman si animal.

Combaterea se bazeaza exclusiv pe preventie: asolament, araturi adanci, cultivarea de soiuri rezistente.

Fainarea frunzelor

Este o boala provocata de ciuperca Blumeria Graminis si care afecteaza si alte cereale. La grau se manifesta prin aparitia unui puf albicios in zonele afectate (pe frunze de regula), care ulterior, spre sfarsitul perioadei de vegetatie, necrozeaza.

Boala apare primavara.

Cea mai buna strategie in lupta impotriva acestei boli este preventia, prin folosirea de soiuri rezistente. Daca totusi boala a aparut, atunci se recomanda tratamentul chimic cu produse gen Orius 25 EW, Tilt 250 EC sau Bravo 500 SC. Ca metode de preventie se recomanda rotatia culturilor si igenizarea prin incendiere a miristilor.

Malura

Boala evolueaza fara simptome vizibile pana in perioada de inspicare, cand, spicepe afectate, capata o culoare galben-verzuie si un aspect zbarlit cand se apropie de perioada de recoltare. Continutul boabelor este distrus complet, din aceasta cauza boabele sunt diforme si au o culoase cenusie nefireasca.

Agentul patogen este reprezentat de micro-organisme din genul Tilletia.

Combaterea se realizeaza prin tratarea semintelor cu produse anti-malurice, de genul Criptodin iar preventia consta in tehnici de asolament, dezinfectarea combinelor si utilajelor agricole folosite si evitarea utilizarii in exces a ingrasemintelor pe baza de fosfor.

Taciunele zburator

Plantele afectate sunt mai mici decat ar fi normal iar spicul este infelit intr-un fel de membrana argintie. Pe masura ce boala evolueaza spicul este distrus treptate si transformat intr-o funingine  de culoase inchisa (de unde si denumirea populara de taciune). In faza final membrana din jurul spicului se sparge, sporii sunt luati de vant iar din fostul spic mai ramane doar axul.

Odata declansata boala, planta afectata nu mai poate fi recuperata, singura modalitate de lupta impotriva taciunelui ramane astfel preventia prin tratarea semintei cu produse specifice (Prelude SP; Caroben 75 PST sau Vitavax 200 FF).

Rugina graului

Are doua forme, galbena (provocata de Puccinia Striiformis) si bruna (provocata de ciuperca Puccinia Recondita Rob), ultima fiind si cea mai raspandita forma a bolii. Deosebirea esentiala intre ele este data de culoarea pe care o capata pustulele care apar pe planta infectata, galbena, respectiv bruna.

Atacul este cu atat mai periculos cu cat planta este mai tanara pentru ca in aceste stadii planta afectata nu mai ajunge la maturitate.

Boala poate fi combatuta prin folosirea de fungicide, prin distrugerea resturilor de vegetatie dupa seceris (traditionalele incendieri controlate ale miristilor) si prin folosirea preventiva a ingrasemintelor pe baza de fosfor, potasiu si azot, insa cea mai eficienta metoda este cultivarea de soiuri rezistente la acest agent patogen.

Dintre daunatori, cei mai virulenti sunt plosnita graului, tripsul graului si viermele rosu al paiului. Nu vom intra in detalii asupra lor deoarece toti fac in esenta acelasi lucru (se hranesc pe seama graului provocand pagube) si toti pot fi combatuti cu insecticide din comert, cele mai eficient fiind Fastac, Mavrik 2 F si Proteus OD 110.

Bolile si daunatorii culturilor de rapita
Insamantarile de toamna in Insula Mare a Brailei - Video
Taguri: , , .
autor: admin / data: 17 Nov 2014 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>