Acasa  »  Blog  »  Stiri   »   Gripa aviara – masuri de preventie

Gripa aviara – masuri de preventie

Inca de saptamana trecuta, la nivelul Prefecturii Constanta s-a infiintat un comandament de prevenire si lupta impotriva gripei aviare. Autoritatile sanitar veterinare au luat masuri pentru informarea populaţiei.  Comandamentul s-a infiintat dupa ce saptamana trecuta au fost descoperite cadavrele a 105 pelicani creti in insula Ceaplace de pe lacul Sinoe.
Medicul veterinar Gheorghe Dincă a anunta intr-un comunicat de presa ca Direcţia Sanitar Veterinară Constanţa a alertat toate consiliile locale din judeţ: “S-a transmis populaţiei să adăpostească toate păsările din gospodării. Raţele şi gâştele au acces interzis la luciul de apă. Orice suspiciune de îmbolnăvire la păsări, sau mortalitate, sau sacrificare fortuită, va fi adusă la cunoştinţa Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa, prin medicii veterinari zonali”. Colonia de pelicani creti se afla intr-o zona nelocuita, cea mai apropiata asezare umana fiind la aproximativ 25 de km distanta.
Programul de monitorizare a gripei aviare urmareste: colaborarea permanenta a institutiilor sanitar veterinare cu crescatorii de pasari prin intalniri periodice cu caracter informational; stabilirea zonelor de risc; stabilirea de masuri pentru limitarea circulatiei pasarilor de curte in perimetrele afectate.
Gripa Aviara este o boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 si H7. La boala sunt predispuse toate specile de pasari domestice si salbatice. Prin contact direct cu secretiile si fluidele pasarilor afectate, virusul ce provoaca gripa aviara poate fi transmis la om.
Gripa aviara este considerata o afectiune o afectiune cu un inalt grad de periculozitate, care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea pasarilor vi si a produselor provenite de la acestea.

Fermierii au venit sa protesteze in fata cladrii Guvernului
Federatia Agrostar este pesimista. Numeroase ferme vor fi inchise dupa 1 aprilie
autor: Bianca P / data: 01 Apr 2015 / Stiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>