Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Gutuile fructe autohtone cu proprietati deosebite

Gutuile fructe autohtone cu proprietati deosebite

Gutuiul este singurul reprezentant al genului Cydonia. Pomul inrudit cu marul si parul este originar din zona Caucazului si este foarte bine aclimatizat la conditiile de mediu si pedologice din tara noastra. Fructele sunt cunoscute inca din antichitate pentru efectele benefice si pentru gustul intens pe care il au. Acestea pot fi consumate in diferite preparate gastronomice, conservate sau in stare proaspata.

Gutuile si frunzele de gutui sunt utilizate si in industria farmaceutica si intra in compozitita a numeroase preparate cu efecte terapeutice.

Fructele gutuiului isi pastraza proprietatile consumate in stare proaspata, gatite sau chiar conservate. Abunda in elemente nutritive bune pentru organism pe care il ajuta sa functioneze corect. Imbunatatesc functiile sistemului digestiv, ajuta sitemul respirator si au efecte minunate asupra tenului. Sunt remediu excelent pentu ficat si inima, ajuta organismul sa se refaca in perioadele de convalescenta.

100 g de gutui au valoare energetica 57 kcal si contin:
carbohidrati – 15,3 g;
Fibre – 1,9 g; Grasimi – 0,10 g
Proteine – 0,4 g; Apa – 83,8 g;
Vitamina A – 40 UI; Vitamina B3 – 0,2 mg;
Vitamina B6 – 0,04 mg; Vitamin B9 – 8 mg;
Vitamina C – 15,0 mg;
Calciu – 8 mg;
Fier – 0,7 mg;
Magneziu – 8 mg;
Fosfor -17 mg;
Potasiu – 197 mg;
Sodiu – 4 mg.

Pentru ca sunt atat de bogate in substante nutritive sunt alimente perfecte pentru perioadele de toamna cand, sistemul imunitar si cel digestiv sunt puse la incercare. Sunt aliatul perfect impotriva celor mai frecvente boli de toamna: raceliele si gripele.

Gutuile sunt foarte eficiente si in curele de slabire, pentru ca sunt acide  si ajuta la neutralizarea grasimilor. Tainurile si pectinele pe care le contin au actiune astringenta asupra mucoasei gastro-intestinale, si ajuta la reglarea tranzitului si combaterea diareelor.

Aceste fructe sunt recomandate si femeilor insarcinate care sufera de greturi matinale, pentru ca combat foarte eficient starile de voma si salivatia abundenta.

Gutuile trebuie culese toamna tarziu cand ating maturitatea deplina, puful se desprinde cu usurinta si coaja capata culoare galben intens. Fructele se pastreaza bine pana in lunile ianuarie – februarie.

gutui, fructe minune bogate in vitamine

Tipuri de instalatii de irigat de maxima precizie
Ce trebuie sa sti daca vrei sa infiintezi o cultura de lavanda
autor: Bianca P / data: 16 Aug 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
Lettie: Alexandra skrerev:Hij, har följt din trevliga blogg en liten tid nu. Massor av vackra bilder på fina ting.Era tavl...
Emeline: Way to use the internet to help people solve preosbml!...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>