Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Hibrizii de porumb, avantaje

Hibrizii de porumb, avantaje

Hibrizii de porumb sunt plante tot mai valoroase datorita productivitatii ridicate, modului in care se comporta fata de boli si daunatori dar si a felului in care raspunde la perioadele de seceta. Porumbul hibrid nu este pretentios la conditiile de clima si sol si obtine rezultate bune in medii variate. Plantele cresc bine pe suprafete intinse indiferent de cultura premergatoare.

Porumbul cultivat pe teritoriul tarii noastre este folosit ca planta furajera, pentru siloz sau masa verde. De la planta de porumb se folosec boabele si tulpinile.
Boabele au continut ridicat de proteine 10%, substante extractive ne azotate 7%, grasime 2%, celuloza 1% si apa 13%. Sunt utililzate ca hrana concentrata pentru animale dar si in alimentatia oamenilor, proaspete, conservate sau macinate sub forma de faina. Sunt utlizate fermentate ca materie prima pentru obtinerea alcoolului.

Tulpinile si frunzele sunt utilizate ca hrana pentru animale dar si ca materie prima in obtinerea celulozei.

Hibrizii de porumb se cultiva pe suprafete intinse pentru ca au randament bun, costuri scazute de productie si recoltare, sunt culturi relativ sigure,  soiurile hibride sunt mai rezistente la seceta fata de de soiurile traditionale autohtone. Plantele hibride valorifica mult mai bine ingrasamintele si apa din sol.

In Romania cultura porumbului ocupa locul doi ca intindere pe suprafata, dupa cultura de grau. In culturile de porumb se deosebesc trei tipuri de hibrizi: hibrizi (HS); hibrizi dubli (HD) si hibrizi triliniari (HT).

Cele mai cultivate soiuri de hibrizi din Romania sunt: Fundulea 376, Padureni, Romanita, Daciana, Olt, Rapsodia,  Turda Favorit, Turda Star, Turda 200, Turda 201, Turda 165, Turda 248, Audit, Magistra, Profet, Delia, Onix, Pioner, Balasco, Kalminos, Losc.

Porumbul dulce aliment de vara ce nu trebuie ignorat!
Bolile si daunatorii culturilor de rapita
autor: admin / data: 02 Jul 2015 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

baron damaschin: am un brad in curte are in jur de 18 ani a inceput sa se usuce . ma puteti ajuta ? apare pe anumite crengi ceva de ...
Orlaie Alexandra: Cu toata stima cine a scris acest articol probabil nu a vazut soiul Senga Sengana in practica intr-un solar. Acest soi e...
Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>