Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Importanta copilitului la rosii pentru o recolta rezonabila

Importanta copilitului la rosii pentru o recolta rezonabila

Recolta de tomate

Rosiile de gradina sunt un aliment indispensabil bucatariei romanesti, fiind prezente intr-o mare varietate de preparate culinare. Insa drumul de la rasaduri la o salata sau un bulion delicios nu este tot timpul atat de usor pe cat ar putea sa para.

Un element esential pentru o recolta multumitoare este copilirea rosiilor.

Iata mai jos de ce este atat de importanta, ce rol are si cum se realizeaza efectiv.

Lastarii (mici frunzulite) crescuti la baza nodurilor (si uneori chiar si in varful frunzelor) se numesc copili, de aici provine termenul de copilire.
Copilirea consta in indepartarea frunzelor si a ramurilor neesentiale, astfel incat toata seva bogata in substante hranitoare sa fie canalizata spre fructe, si sa duca astfel la dezvoltarea acestora.

Aproape toate soiurile de tomate necesita o astfel de operatiune, exceptie fac doar cele cu crestere determinata (cele care nu se agata pe araci ci cresc determinat la o anumita distanta de sol), unde copilitul aduce efecte negative si scade dramatic productia.
Pentru toate celelalte, idepartarea excesului de ramuri si frunzulite are efecte benefice si foarte rapide.

Operatiunea incepe de cand planta este de doar cativa cm, in acest stadiu se indeparteaza copilii cuprinsi intre baza tulpinii si primul etaj floral (2-3) . Se continua apoi dupa inflorire cand se indeparteaza (manual, prin rupere) toate frunzele pana la nivelul primei inflorescente de pe ramura.

Aceste frunze nu participa in mod esential la hranirea si dezvoltarea florilor si mai tarziu a fructelor, ci produc hrana pentru tesuturile aflate sub nivelul lor si pentru ele insele, fiind mai mult o povara decat un sprijin pentru planta.

Copilitul se efectueaza pe toata durata sezonului, de la rasarirea plantei, pana la culegerea ultimelor tomate.

Pe masura ce s-a recoltat o rosie, se continua cu copilirea pana la urmatoarea rosie aflata pe ramura/arac. Nu va duceti mai sus cu indepartarea frunzelor atata timp cat acolo exista fructe, asteptati pana ce acestea sunt coapte si culese.

Pe o ramura, pentru rezultate optime, in plan vertical nu este de recomandat sa fie mai mult de 5-4 tomate, in acest sens este indicat ca si varful ramurii sa fie rupt dupa inflorire.

Exista mai multe pareri legate despre modul in care se face copilirea, unii recomandand sa fie indepartati doar copilii, nu si frunzele, de teama sa nu fie afectata dezvoltarea plantei, insa daca operatiunea se face asa cum trebuie, rezultatele vor fi pe masura.

Ideea nu este sa indepartam toate frunzele, ci doar pe acelea aflate sub etajul fructelor, idepartarea acestora nu doar ca nu va afecta cu nimic rosiile, dar le va accelera coacerea si dezvoltarea, atata timp cat se intelege importanta frunzelor lasate mai sus de primul fruct.

Adica aceasta activitate de copilire sa nu fie facuta cu exces de zel.

Daca plantele nu se copilesc la timp, vor pierde o mare parte din substantele nutritive pe care le proceseaza, acestea nu vor mai fi folosite pentru dezvoltarea rosiilor ci pentru intretinerea copililor si a frunzelor. Planta va creste sub forma de tufa, fructele vor fi putine si mici, asemanatoare celor salbatice, de asemeni vor avea o coacere intarziata.

Cultura de fasole verde
Cum se cultiva castravetii de gradina
autor: admin / data: 24 Oct 2014 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>