Acasa  »  Blog  »  DiverseUtilaje agricole   »   Importanta metodelor de recoltare la plantele aromatice si medicinale

Importanta metodelor de recoltare la plantele aromatice si medicinale

Musetelul, galbenele, craitele,menta, salvia,mararul, patrunjelul si cimbrisorul sunt doar cateva dintre plantele aromatice si medicinale exploatate in Romania, pentru proprietatile deosebite pe care le poseda.

Recoltarea acestor ierburi este doar un prim pas catre lungul drum pe care il parcurg plantele in procesul de prelucreare. Aceasta etapa este foarte importanta si trebuie realizata in epoca optima pentru ca plantele sa isi pastreze toate calitatile benefice. Incorect realizara recoltarea plantelor medicinale si aromatice duce la exploatarea improprie a plantatiei, scaderea randamentului culturii si totdata la productii slabe din punct de vedere cantitativ si calitativ.

In Romania, in functie de specificul culturii se practica doua metode de recoltare: mecanizata si manuala.

La unele plante recoltarea este conditonata de momentul infloririi, altele trebuie recoltate cand fructele au atins maturitatea tehnologica, insa in toate cazurile recoltearea trebuie realizata in zilele insorite, dupa ce soarele s-a ridicat bine si a uscat roua de dimineata.

Plantele medicinale si aromatice trebuie sa posede dupa acest proces cateva calitati: aspect placut, culoare specifica, miros specific, puritate  ridicata, cantitate optima de compusi chimici activi. Organele recoltate trebuie rapid distribuite catre centrele de prelucrare.

In functie de specificul plantelor recoltarea se realizeaza prin mai multe tehnici: tocare, taiere, rupere, disclocare a radacinilor si stolonilor si dislocare partiala a rizomilor.

Pentru ca intregul proces de recoltare sa se desfasoare in cele mai bune conditii trebuie respectate cateve cerinte agro-tehnice de baza:

-teren curatat de orice urma de vegetatie lemnoasa si corpuri straine,  bine nivelat, bine intretinut.

– conditii optime de temperatura, lumina, umiditate a solului.

-echipamentele utilizate in procesul de recoltare trebuie verificate in prealabil, curatate si pregatite pentru acest proces.

– utilajele agricole trebuie intorduse doar pe brazde pentru a nu lasa urme in lan si pentru a nu deteriora cultura.

-echipametnele nu trebuie sa produca tocari suplimentare care sa afecteze calitatea si aspectul plantelor recoltate.

-recoltarea trebuie realizata in conditii maxime de igiena, pentru a nu se infesta in vre-un fel organele plantelor.

recoltare cultrua de galbenele

Soiuri de mar ce nu trebuie sa lipseasca din nicio livada
Hameiul, o planta neexploatata la capacitate maxima in Romania
autor: Bianca P / data: 09 Feb 2017 / Diverse, Utilaje agricole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>