Acasa  »  Blog  »  Cereale   »   Infiintarea culturii de grau de toamna

Infiintarea culturii de grau de toamna

Graul de toamna este una dintre cele mai intens cultivate cereale din tara noastra. Pentru ca este o planta usor de valorificat, suprafetele cultivate cu aceasta paioasa cresc de la an, la an.  In campania de toamna cultura graului ocupa un loc extrem de important.

Lanul de grau poate fi infiinatata pe solele pe care inainte au fost culturi de  borceaguri, trifoi, lucerna, cartof si porumb. Inlaturarea resturilor vegetale, aratura de baza si fertilizarea solului sunt doar cateva dintre lucrarile ce trebuie corect realizate pentru a asigura productie ridicate si de buna calitate.

Aratura se realizeaza la adancime de 20 cm si trebuie urmata de o maruntire a solului prin grapare. Totodata trebuie imbogatit solul cu gunoi de grajd fermentat si cu cantitati generoase de substante ce au in componenta potasiu si fosfor. Patul germinativ se pregateste cu o zi, maxim doua inainte de semanat, prin lucrari de afanare si maruntire a bulgarilor la adancime de 6 cm.

Semanatul trebuie realizat cand solul are cantiatea suficienta de apa si cand temperaturile sunt optime. Samanta utilizata trebuie sa provina din surse certificate si omologate.

Lucrarile de intretinere specifice sunt: combaterea buruienilor, combatera daunatorilor, irigarea si recoltarea.

Buruienile care afecteaza culturile de grau de toamna din familia crucifere sunt mustarul salbatic, ridichea salbatica si palamida. Acestea trebuie combatute cu erbicide de tipul SDMA si Dicotex.  Buruienile rezistente precum musetelul salbatic si iarba barboasa sunt combatute cu erbicide de tipu Logran si Glean.

Daunatorii care afecteaza puternic cultura de grau de toamna sunt: plosnitele, gandacul ghebos si gandacul balos al ovazului. Acestia sunt distrusi utilizand Dimevur, Lindad si Carbetox.

Recoltarea se realizeaza mecanizat, cand boabele sunt la coacere deplina iar umditatea lor este mai mica de 15%. Perioada de recoltare difera de la o zona a tarii la alta, si este influenta de conditiile cliamtice specifice.

grau-de-toamna

Daunatorii care afecteaza cultura de porumb
Care sunt cerealele cu efecte benefice asupra organismului uman III
autor: Bianca P / data: 12 Oct 2016 / Cereale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>