Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Infiintarea culturii de varza alba timpurie -etape principale

Infiintarea culturii de varza alba timpurie -etape principale

Varza alba timpurie este o planta bienala din familia Crucifereae, care se cultiva in toate regiunile din tara noastra. Aceasta leguma este extrem de apreciata, datorita valorii nutritive ridicate, a gustului dulce, extrem de placut si datorita modurilor multiple sub care poate fi exploatata.

Planta nu este pretentioasa fata de conditiile de temperatura si sol, si ofera productii generoase, cand conditiile de caldura sunt moderate. Semintele germineaza la temperatui mai mari de 5 grade celsius, insa temperaturile optime de dezvoltare a materialului semincer sunt incadrate intre 10 si 12 grade celsius. Varza alba se planteaza in sol prin rasaduri deci prima etapa importanta pentru infiintarea culturii, este de producere a rasadurilor.  Specialisiti recomanda alegerea soiurilor de varza extra-timpurii, cu durata de vegetatie scurta de 50-60 de zile. In acest fel capataniele pot fi exploatate mai rapid.

Semintele pot fi plantate in solarii incalzite in intervalul 25 inauarie-10 februarie.Semanatul se face in tavite alveolate la adancime de un centimetru. Germinarea are loc dupa o saptamana daca temperatura in interior se mentine constanta de 17-18 grade celsius.

Inainte de plantare in camp, rasadurile trebuie supuse procesului de calire, care are ca scop intarirea rezistentei firelor de varza. Se vor planta in camp doar plantele care au 3-4 frunze adevarate.  La cateva zile dupa ce au fost transplantate rasadurile, trebuie umplute golurile, adica inlocuite plantele care nu s-au adaptat noilor conditiii.

Etapa de combatere a bolilor si daunatorilor, este extrem de importanta. Aplicarea masurilor de igiena corespunzatoare si a tratamentelor adecvate, favorizeaza obtinerea unei recolte calitative. Cei mai agresivi daunatori ai culturii de varza timpurie sunt buha verzei, fluturele alb al verzei, musca verzei si puricii cruciferelor.

Fertilizarea faziala este o alta lucrare ce nu trebuie ignorata, pentru ca astfel plantele capata caracteristici comerciale deosebite. Recoltarea capatanilor la varza extra-timpurie se poate realiza dupa 25-30 mai, la aceasta data capatanile capata dimensiunile specifice soiului.

Cultura de pastarnac, caracteristici. Soiuri de pastarnac
Seminte de broccoli, rezistente la boli si daunatorii, cu capacitate ridicata de productie
autor: Bianca P / data: 20 Mar 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Sorin: Buna de unde se poate cumpara samanta si cat vine la kg?...
Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>