Acasa  »  Blog  »  CerealeDiverse   »   Infiintarea si ingrijirea culturii de orez

Infiintarea si ingrijirea culturii de orez

Orezul este o planta foarte cunoscuta din fammilia gramineelor.Este cea mai cultivata si mai consumata cereala de pe glob. Planta originara din Asia rasariteana poate fi aclimatizata si cultivata si in alte regiuni. In Romania s-au identificat mai mute zone in care aceasta cereala poate fi cultivata si poate oferi productii ridicate.

Orez: caracteristici planta

Orezul este o planta iubitoare de caldura si umiditate, creste in solurile fertile si foarte permeabile. Poate fi cultivat in preajma apelor curgatoare, pentru ca are necesar ridicat de irigare. Temperatura medie porpice pentur dezvoltarea culturii este  20 grade celsius. Cultura de orez este una cu perioada medie de dezvoltare, ciclul de viata al plantelor fiind de 140 de zile.

Planta are sistem radicular foarte puternic si foarte bine dezvoltat, tulpina creste erecta si atinge pana la 100 cm inaltime. Inflorescentele sunt foarte dezvoltate si pot creste lungi pana la 30 cm. Florile apar tarziu in lunile iulie-august si au aspect estetic foarte placut. Fructele sunt cariopse, bogate in fibre, vitamine si minerale. Orezul este singura cereala care nu contine gluten si poate fi consumat de persoanele sensibile la aceeasta substanta.

Cultura de orez

Boabele orezului necesita conditii speciale de crestere: foarte multa apa, temperaturi constante si fertilizare bine efectuata.
Rotatia culturii este o lucrare ce nu trebuie ignorata. Studiile au aratat ca dupa 3-4 ani, de monocultura productia de boabe scade considerabil. Planta are necesar ridicat de substante chimice precum azot, sulfat de amoniu, potasiu si ingrasaminte complexe. Azotul trebuie oferit fractionat, astfe incat palantele sa isi ia necesarul substanta azotoasa pe durata intregii perioade de vegetatie. Potasiul este o substanta chimica ce nu trebuie administrata decat sub forma de saruri, pentru ca plantele de orez nu au capacitatea de a sintetiza  acest elemente.

Samanta de orez care este plantata in sol trebuie sa fie intreaga, purtiatea acesteia trebuie sa fie ridicata iar soiul utilizat rezisten la boli si daunatori. Semanatul se realizeaza prin imprastiere in apa. Avantajele metodei sunt: maturarea timpurie cu 7-10 zile fata de semanatul uscat. Cel mai folosit utilaj pentru imprastierea materialui semincer este avionul.

Perioada optima pentru semanat este cand temperatura solului atinge temperatura de 11-12 grade celsius, adica dupa 15 aprilie. Pentru o productie buna densitatea recomandata este de 250 -350 plante pe metru patrat.

Lucrarile de ingrijire sunt: combaterea buruienilor, combatrea bolilor, irigarea.  Buruienile produc pagube importante in orezarii, de acea trebuie sa se acorde o atentie deosebita acestei lucrari. Recoltara incepe cand boabele din vard ating coacerea deplina.

orezarii cultura de orez

Seminte de ridichi de luna. Soiuri de ridichi productive
Cultura de alun, caracteristici tehnologice
autor: Bianca P / data: 27 Jan 2017 / Cereale, Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>