Acasa  »  Blog  »  DiverseLegume   »   Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – I

Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – I

Ingrasamintele sunt substante chimice a caror pricipala functie este de a preintampina lipsa substantelor hranitoare si sol. Aceste susbstante sunt de fapt hrana plantelor. Pe langa oxigen, hidrogen si apa plantele au nevoie si de anumite elemente chimice ca sa se dezvolte corespunzator si sa fructifice.

Procedeul de fertilizare a solului, se impune datorita exploatarii excesive a terenurilor agricole. Explotarea industriala lasa solul fara substantele minerale esentiale dezvoltarii plantelor.  De aceea se impune imbogatirea terenurilor agricole cu substantele nutritive pe care plantele le absorb pe parcursul ciclului de vegetatie. Lipsa substantelor minerale au ca efect scaderea cantitativa si calitativa a recoltelor.

Ingrasamintele chimice se impart in trei mari categorii: fertilizatori majori, din aceasta clasa fac parte azotul, fosforul si potasiul; fertilizatori secundari, in aceasta categorie se incadreaza sulful, magneziul si calciul; si ultima clasa a microelementelor, in aceasta categorie se sunt incluse substantele complexe ce au in compozitie fier, bor, mangan, cupru, cobalt, zinc si molibden.

Azotul este un element fundamental ce nu trebuie sa lipseasca din profunzimea terenurilor exploatate industrial. Asigura constructia robusta a plantelor si ofera rezistenta la factorii extreni de stres. Lipsa azotului duce la cresterea incompleta, rezistenta scazuta la boli si sensibilizarea excesiva a culturii.

Fosforul este un alt element estenial plantelor. Se gaseste sub forma de compusi organici. Lipsa acestui element provoaca decolorarea plantelor, dezvoltare incompleta si productii scazute. Plantele cu carenta de fosfor sufera si se carenta de azot, chiar daca aceasta substanta se gaseste din plin in sol.

Potasiu este un element cu importanta majora pentru plante. Ajuta la desfasurarea normala a functiilor metabolice. Stimuleaza si intensifica procesul de fotosinteza si ajuta la sintetizarea normala a celorlalte elemente chimice. Lipsa de potasiu duce la imbatranirea prematura a culturii si la obtinerea de productii slabe. Potasiu este introdus in sol sub forma de sulfat de potasiu.

ingrasaminte-solide fertilizatori pentru culturi agricole

Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – II
Metode de conservare a fructelor de padure
autor: Bianca P / data: 12 Feb 2017 / Diverse, Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>