Acasa  »  Blog  »  Apicultura   »   Ingrijirea albinelor pe timp de iarna

Ingrijirea albinelor pe timp de iarna

Stupii iarna

Albinele sunt inzestrate de natura cu capacitatea de a rezista la temperaturile scazute din timpul iernii, daca au asigurat necesarul de hrana si un minim de adapost.

De regula perioada de hibernare tine din noiembrie pana in februarie.

Inainte de inceperea frigului, albinele se pregatesc singure de hibernare, incep sa faca rezerve de hrana, isi reduc activitatea, ii alunga pe trantori din stup (cu exceptia familiilor cu matci batrane sau neimperecheate, unde trantorii pot fi tolerati si pe perioada iernii), repara cu propolis cuibul si il izoleaza, etc.

In funcite de protectia necesara stupilor vorbim de doua moduri de hibernare: hibernarea in aer liber si hibernarea “in cojoc”.

Hibernarea in aer liber presupune petrecerea iernii in stupi neinveliti, albinele avand acces liber la urdinis si putand sa iasa afara oricand doresc (o vor face in zilele de iarna mai calde). Acest tip de iernare se practica in zonele cu ierni ceva mai blanda si fara viscole mari.

In regiunile unde acest lucru nu este posibil (adica daca avem de-a faca cu o zona expusa la viscole si alte vanturi puternice), se impune iernarea in cojoc.

Aceast lucru presupune izolarea termica prin protejarea exterioara a stupilor cu material izolant. Stupii pot fi acoperiti cu un strat de paie peste care se poate pune un strat de carton cu asfalt izolator.

Stupii nu se vor tine direct pe sol in timpul iernii, ci vor fi ridicati pe o platforma formata din grinzi sau baloti, la aprox. 20-25 cm de sol.

Pentru a impiedica vantul sa intre in stup se impune acoperirea urdinisurilor cu snopi de paie, coceni sau stuf, snopii fiind indepartati in zilele mai calde din timpul iernii, pentru a da posibilitatea albinelor sa efectueze zborurile de curatare.

Pe timpul iernarii familia de albine formeaza un ghem (o sfera ) in jurul matcii, in interiorul ghemului de hibernare mentinandu-se o temperatura de peste 30 de grade Celsius.

Pentru a proteja stupina de viscol si de curentii reci de aer, se recomanda ca vatra stupinei sa fie imprejmuita cu un grad sau macar cu o plantatie de protectie.

Impotriva rozatoarelor se recomanda ca inca din octombrie sa se monteze o sita sau niste mici gratii (cu ochiurile suficient de mari incat albinele sa poata trece prin ele), deoarece pe timpul iernii aceste mici animale (in special soareci) vor cauta noi surse de hrana iar stupii vor deveni o atractie irezistibila.

Se vor inchide orificiile de ventilatie si se va lasa deschis un singur urdinis.

Hranirea

In timpul iernii continua in familiile de albine cresterea de puiet (albinele crescute iarna sunt de aproape 5 ori mai longevive decat cele crescute in restul anului), motiv pentru care, desi consumul de miere va scadea, cel de polen si pastura va ramane la aceleasi cote.

Consumul de hrana difera in functie de variatiile de temperatura si marimea familiei. In linii generale familiile mai slabe consuma mai multa hrana decat familiile puternice (acest lucru se explica prin faptul ca familiile mai slabe au nevoie de un consum mai mare de energie pentru a produce caldura in interiorul ghemului).

Astfel, o familie de 1 kg de albine va consuma aproximativ 10 kg de hrana pe iarna, pe cand o familie de 2,5 kg de albine va consuma doar putin peste 5 kg de hrana pe iarna.

Verificarea periodica a stupilor

Pe timpul iernii apicultorul trebuie sa efectueze cateva operatiuni de rutina, cum ar fi asigurarea ca apa nu intra in stup (in acest sens se vor deszapezi stupii acoperiti cu zapada), ca soarecii sau alti daunatori nu deranjaza albinele, ca au suficienta hrana si ca hibernarea decurge normal.

In acest sens se vor asculta stupii direct cu urechea (sau cu un stetoscop) odata la 2 saptamani. Daca se aude un zumzait uniform si moderat ca intensitate, inseamna ca totul decurge normal in familia de albine, daca inca zumzaitul este intens si zgomotos, este un indiciu ca albinele au o problema si trebuie sa verificam despre ce e vorba (le este frig, a patruns apa sau a intrat vreun soarece), daca zumzaitul este prea slab, poate fi un indiciu ca albinele au ramas fara hrana (si atunci trebuie sa intervenim cu rezerve sau hrana artificiala pentru a salva familia de albine), in fine, daca zumzaitul este unul tanguitor si neuniform, este un indiciu ca a murit matca (in acest caz familia trebuie reunita cu o alta familie mai mica).

Zborurile de curatire

Sunt foarte importante pentru viata unei familii de albine. Albinele efectueaza singure aceste zboruri in zilele cu temperaturi de peste 12 grade, insa apicultorul trebuie sa se asigure ca urdinisurile nu sunt acoperite cu zapada, praf, paie, etc.

In linii mari acestea sunt lucrarile de rutina in vederea ingrijirii albinelor pe timpul iernii.

Sursa poza: infoapicultura.blogspot.ro

Documentar despre albine si mierea lor
Cele mai cunoscute boli parazitare la albine
Taguri: , .
autor: admin / data: 17 Jan 2015 / Apicultura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>