Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Leguminoasele, alimente ce nu trebuie sa lipseasca din dieta de iarna

Leguminoasele, alimente ce nu trebuie sa lipseasca din dieta de iarna

Familia Leguminoaselor sau Papilionaceae este cea mai cunoscuta si mai importanta din marele Ordin Fabale. Principalele reprezentante ale leguminoaselor sunt mazarea, fasolea, soia, bobul, lintea, nautul, lupinul si arahidele.

Boabele acestor plante sunt bogate in proteine ( intre 25 si 45%) de buna calitate, care sunt usor de asimilat de organism si transformate in energie. Mai bogate in substanta proteica fata de cereale si tuberculi, boabele de leguminoase asigura si o cantitate mare de aminoacizi esentiali. Uleiurile esentiale pe care le contin sunt de foarte apreciate in industria alimentara, farmaceutica si naturista. Boabele acestor plante sunt usor de valorificat. Sunt sursa de hrana pentru om, furaje pentru animale, ingredient pentru obtinerea biocombustibilului.

Mazarea este considerata aliment minune. Boabele se cultiva pe tot teritoriul tarii noastre si sunt sursa de hrana principala pentru oameni si animale. Boabele destinate consumului uman sunt utilizate proaspete, conservate si congelate in orice perioada a anului. Sunt bogate in vitamina K, responsabila cu activitatea calciului in organism, au numeroase elemente din complexul de vitamine B, dar si vitaminele A, C si  minerale esentiale in dezvoltarea corespunzatoare a organismului. Consumul regulat de mazare, in special in sezonul rece scade riscul de osteoporoza, imbunatateste starea de sanatate a ochilor, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, combate oboseala cronica si regleaza digestia.

Fasolea este o leguminoasa care se gaseste in numeroase varietati de culori si dimensiuni. Boabele sunt bogate in fibre, proteine, vitamine si minerale care imbunatatesc functiile organismului. Consumul regulat de fasole imbunatateste sistemul digestiv, reduce riscul aparitiei unor boli precum diabet, reduce colesterolul din sange, imbunatateste functionarea sistemului imunitar. Este un aliment comod, este o alternativa buna la produsele din carne.

Fasolea poate fi consumata in stare proaspata (pastai) sau foarte bine fiarta. Boabele de fasole sunt unul dintre ingredientele de baza in industria conservarii alimentelor.
mazare

Leguminoasele, alimente ce nu trebuie sa lipseasca din dieta de iarna II
Condimente pentru muraturi II
autor: Bianca P / data: 24 Oct 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>