Acasa  »  Blog  »  Pomi   »   Livada de visin o afacere de durata

Livada de visin o afacere de durata

Infiintarea unei livezi de visin este o investitie de durata, de aceea trebuie corect realizata inca de la inceput pentru a putea beneficia de rod bogat pe perioada cat mai intinsa.

Pentru ca visinele sunt fructe extrem de usor de valorificat, infiintarea unei livezi de visini este o optiune foarte buna. Pomii de visin tolereaza bine semiumbra si poate fi cultivati alaturi de nuc si frasin; da rezultate exceptionale in zone in care alti pomi nu rodesc; are rezistenta ridicata la ger; intra pe rod repede, la 2-3 ani de la plantare; fructele sunt calitative si in anii ploiosi pentru ca nu crapa, ca ciresele.

Zonele prielnice pentru infiintarea unei livezi de visin sunt cele deluroase, subcarpatice si cele fertile din podisul Transilvaniei si Muntii Macin. Terenul trebuie corect pregatit inainte de plantarea pomilor. Se efectueaza lucrari de curatare a parcelei, se scot resturile de vegetatie existente, cioate si radacini, se erbicideaza terenul si apoi de realizeaza lucrearea de scarificare la adancime de minim 60 cm.

Terenul trebuie nivelat si fertilizat cu gunoi de grajd descompus, sare potasica si superfosfat. Terenul trebuie pregatit cu cel putin doua luni inainte de plantarea pomilor. Specialistii horticoli nu recomanda infiintarea unei plantatii pomicole pe un teren proaspat defrisat!

Soiurile trebuie alese astfel incat sa se asigure o buna polenizare incrucisata. La visin se recomanda alegerea soriurilor de baza Crisana, Meteor sau Morella Negra si soiuri complelentare polenizatoare Germersdorf si Nana.

Visinul Crisana este un soi productiv care aduce beneficii economice ridicate ce se preteaza la toate tipurile de sol. Fructele bogate in minerale si vitamine au dimensiune medie (cca. 5g) si se preteaza bine pentru compoturi, dulceturi si visinata. Pulpa visinelor este rosie, neaderenta la sambure si carnoasa. Pomul este rezistent la principalele boli si la dauantori.

Soiul Meteor se caracterizeaza prin vigoare mica si productivitate ridicata. Necesita taieri de intretinere pentru ca fructifica pe formatiunile scurte. Este rezistent la ger si bolile specifice. Fructele sunt bogate in saruri minerale, vitamine si zaharuri. Visinii Meteor sunt si buni meliferi.

livada-visin

Noiembrie, luna perfecta pentru a planta pomi fructiferi
Cultura parului, boli ce pot afecta productia de fructe
autor: Bianca P / data: 04 Oct 2016 / Pomi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>