Acasa  »  Blog  »  Vinul si vita de vie   »   Lucrari de intretinere a plantatiei tinere de vita de vie

Lucrari de intretinere a plantatiei tinere de vita de vie

Pentru a asigura productivitate maxima si longevitate plantatiei de vita de vie este important ca in primii ani de la plantarea tinerilor butasi sa fie urmarite cateva aspecte care vor influenta dezvoltarea intregii potgorii. Protectia fata de temperaturi scazuta, umplerea golurilor, formarea rapida a butucilor, pregatirea pentru rod si lucrarile de intretinere aplicate in primii patru ani de la plantare sunt esentiale pentru viitoarea cultura.

In anul I de la plantare, trebuie acordata o atentie deosebita lucrarilor solului. Afanarea la 14-16 cm, trebuie realizata imediat dupa plantare, ca urmare a batatoririi solului. Prasilele manuale trebuie executate pe tot parcursul perioadei de vegetatie, pentru a evita imburuienarea plantatiei. Mobilizarea solului este o lucrare ce trebuie executata toamna, imediat dupa caderea frunzelor.

La inceputul verii trebuie efectuate contorale in vederea descoperirii golurilor. Desfacerea  musuroaielor trebuie realizata de la baza spre varf, pana la punctul de altoire. Daca nu sunt probleme, musuroiul se reface cu pamant bine maruntit.

Copcitul vitelor trebuie realizata de doua ori in decursul primului an, odata in luna iunie, cand sunt controlati butasi si odata in luna august. Copcitul este o lucreare care asigura pastrarea intacta a celor doi parteneri.

Legatul lastarilor se realizeaza cand acestia ating lungimea de 30-40 cm. Se utilizeaza rafie, si se formeaza o legatura lejera pentru a nu strangula lastarul. Lucrarea trebuie repetata cand acestia ating 70-80cm.

Combaterea bolilor si daunatorilor trebuie realizate cu mare responsabilitate. Tratamentele pentru mana si fainare sunt necesare in special in anii ploiosi. Alte  tratamente curative trebuie luate impotriva daunatorilor, carabusul de mai, viermii sarma si acarientii afecteaza puternic plantatiile tinere de vita de vie.

Fertilizarea solului si irigarea culturii trebuie efectuate in special in anii secetosi. Este indicat sa se practice udarea localizata, in copca dechisa.

Umplerea golurilor asigura o plantatie inchegata, uniforma cu butuci viguroasi. Completarea golurilor trebuie realizata cu plante din rezerva de vite altoite, care au fost pastrate in solarii fortificate.

vita-de-vie

Notiuni de baza despre lucrarile la vita de vie
Prepararea vinului in gospodariile taranesti
autor: Bianca P / data: 31 Oct 2016 / Vinul si vita de vie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>