Acasa  »  Blog  »  Apicultura   »   Lucrari de primavara in stupina

Lucrari de primavara in stupina

Pregatirea famililor de albine la inceput de primavara presupune realizarea unor lucrari care ajuta la buna desfasurare a culesului. Dupa ce a trecut pericolul de inghet, in stupina trebuie realizate o serie de actiuni:

1. Daca stupii sunt inconjurati de zapada se purcede la indepartarea acesteia, daca nu se trece direct la igienizarea zonei si adunarea resturiilor vegetale, stranse de intemperiile vremii.

2. Se pozitioneaza stupii in functie de sistemul preferat. Apicultorii cu experienta recomanda fixarea stupilor cu urdinisurile catre sud-este, pentru ca albinele sa beneficieze de cat mai multa caldura.

3. Se indeparteaza resturile vegetale adunate in urdinis, sunt inlaturate si albinele moarte in timpul iernii.

4. La inceput de primavara trebuie instalate garduri de protectie pentru a proteja stupul si albinele de vanturile reci.

Alte masuri ce trebuie luate de catre ingrijitor sunt cele de supraveghere, completare a rezervelor de hrana pentru familiile care au ramas fara resurse, igineizarea interioara a stupilor, largirea cuiburilor.

Un aspect important la inceput de primavara este legat de incapacitatea albinelor de a zbura. Acest fapt se datoreaza toxinelor acumulate in timpul iernii. Specialistii recomanda incurajarea zborurilor de curatare! In zilele cu temperaturi ridicate, peste 15 grade celsius se recomanda deschiserea urdiniselor si ridicarea capacelor.Un alt truc la care recurg stuparii experimentati pentru a facilita realizarea zborului de curatare este de  a introduce in stup un fagure umplut cu sirop caldut de zahar.

Crescatorii de albine trebuie sa controleze toti stupii si sa verifice starea rezervelor de hrana. Astfel vor sesiza ca unele familii nu mai dispun de proviziile necesare pentru a supravietui. Pentru ca familiile aflate in acesta situatie sa nu flamanzeazca trebuie sa li se suplimenteze rezerva de hrana.

In timpul controlului trebuie eliminati din stup fagurii mucegaiti, fagurii alterati si cei care contin multe celule de trantori. Odata realizate aceste lucrari se poate trece la compartimentarea stupului, concomitent cu aceasta lucrare se realizeaza si igienizarea in interior a stupului. Igienizare se realizeaza prin mutarea familiei in alte cutii, indepartarea resturilor de propolis, miere si alte resturi. Curatarea cu solutii specifice si flambarea stupului sunt doua operatiuni ce nu trebuie ignorate in acet proces.

De asemena apicultorii trebuie sa verifice si rezervele de pastura, necesara dezvoltarii noii generatii de albine. In cazul in care s-a constatat ca pasura oferita in toamna nu a fost suficienta, se suplimenteaza.

albine in stupina

Daunatori la albine, metode de prevenire si combatere
autor: Bianca P / data: 06 Feb 2017 / Apicultura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>