Dupa ce au fost culese ultimele fructe si legume, dupa ce au fost preparate muraturile si bunataturile pentru iarna, a venit momentul sa ne orientam catre lucrarile ce trebuie efectuate in gradina pentru a ne putea bucura si anul viitor de recolte bogate si sanatoase.
Un prim pas este sa adunam toate resturile vegetale (frunze, tulpini, radacini, etc.) ramase de la culturile anterioare. Aceste resturi pot fi aruncate sau pot fi maruntite si transformate in compost. Daca dorim sa ne bucuram de salata verde, ceapa sau spanac pana tarziu in toamna, aceste resturi vor fi de mare folos si vor imbogati solul.
Este bine sa aruncam o privire catre parcela cu capsuni, aceia dintre noi care suntem multumiti de cultura pe care o avem trebuie sa ne asiguram ca vom inlatura stolonii ce ajuta la inmultire, e o treaba migaloasa si nu trebuie ignorata. Nu trebuie sa indeparam, insa si frunzele uscate, care creaza un strat protector in timpul iernii.
Pomii tineri din livada trebuie protejati cu musuroaie de pamant. Deci inainte de primul inghet trebuie sa ne asiguram ca la baza tulpinii se gaseste un musuroi consistent format din amestec de pamant si gunoi de grajd. Tot in aceste sezon putem imbogati gradina cu soiuri noi de pomi fructiferi pentru ca este perioada ideala pentru plantat pomi!
Vita de vie tanara se musuroieste si ea tot acum. Daca este bine ingrijita in perioada de repaus, vita de vie va rodi mai bogat in anul urmator.
Aracii care au sustinut legumele trebuie indepartati, curatati, infoliati si depozitati in spatii speciala amenajate. Este important ca depozitele sa fie bine uscate, lipsite de umiditate, caci in acest fel ustensilele vor fi protejate pentru mai mult timp.
Mijlocul toamnei este perfect pentru infintrea unei culturi noi de ceapa verde, salata sau spanac. Deci putem sapa bine gradina si o putem insamanta cu aceste legume, care au perioada de vegetatie scurta.