Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Lucrari la cultura de grau (Triticum aestivum)

Lucrari la cultura de grau (Triticum aestivum)

Graul este una dintre cele mai cultivate graminee. Ocupa loc fruntas alatrui de cultura de orez si porumb, datoria modalitatii rapide de valorificare a boabelor si paielor rezultate. La noi in tara conditiile pedoclimatice sunt favorabile culturii de grau de toamna.

Agricultorii stiu cat de  importanta este rotatia culturii pentru aceasta cereala. Specialistii recomanda cultivarea graului de toamna dupa borceaguri, trifoi, lucerna, cartof si porumb, care lasa solul bogat in elementele nutritive bune. Aceasta planta nu se dezvolta bine in conditii de monocultura.

Imediat dupa eliberarea terenului, specialistii recomanda fertilizarea cu gunoi de grajd fermentat si ingrasaminte bogate in fosfor si potasiu. Aceste trebuie incorporate in aratura de baza. Semanatul garaului de toamna se poate realiza la 20-25 de zile dupa realizarea araturii si incoroporarea fertilizatorilor. Inainte se introducerea semintelor in sol se recomanda o grapare minutioasa si o maruntire a bulgarilor pana la adancimea de 8 cm.

Samanta trebuie se fie calitativa, sa posede valoare biologica ridicat, sa fie tratata cu fungicide si sa posede umiditatea perfecta, 12-15%.  Specialistii recomanda achizitionarea de hibrizi rezistenti la stres hidric, boli si daunatori.

Semanatul trebuie realizat in perioada optima, care difera de la o zona geografica la alte. Adancimea de semanare este de 3-4 cm; cantitatea de samanta necesare este de cca. 220-240 kg la ha.

Lucrarile de intretinere specifice la graul de toamna sunt: cele de combatere a buruienilor (cele mai daunatoare buruieni pentru cultura de grau de toamna sunt cele din familia Cruciferae si cele monocotiledonate); combaterea bolilor ( fuzarioza, fainarea si septorioza sunt cele mai agresive boli ale graului de toamna); combatere a daunatorilor ( gandacul ghebos, plosnita cerealelor, gandacul balos al ovazului).

Irigarea graului de toamna este foarte apreciata de planta perioada de formare a boabelor.

Recoltarea se realizeaza mecanizat, cu combine de recoltat cereale paioase. Pentru eficienta maxima se recomanda utilizarea de combine performante care asigura boabe intregi, calitative.
cultura de grau de toamna

Cultivare inului pentru fuior
Seminte de ridichi de luna. Soiuri de ridichi productive
autor: Bianca P / data: 05 Feb 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>