Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Lucrari speciale la castravetii de sera

Lucrari speciale la castravetii de sera

Castravetii Cucumis sativus, sunt plante legumicole din familia  Cucurbitaceae  foarte apreciate si consumate in tara noastra. Sunt consumati atat in stare proaspata cat si conservati (murati, acriti) in timpul iernii. Castravetii sunt usor de comercializat si in anotimpul rece si de aceea sunt exploatati cu succes si in acest sezon in sere incalzite.

Pentru a exploata cu succes aceasta planta este important sa se respecte cu strictete cateva lucrari principale: cele de pregatirea a serelor, cele de plantare si cele speciale.

Lucrarile de pregatire a solului ce trebuie realizate cu mare atentie sunt: evacuarea resturilor din cutura precedenta, stabilirea focarelor de boli si daunatori, mobiliazarea terenului si pregatirea patului germinativ, dezinfectare chimica, fertilizare de baza si de incroporare in sol a elementelor chimice.

Plantarea castravetilor se realizeaza pe un singur rand in serele de iarna joase si o densitate de 1.7-1.8 plante pe metru patrat. In cultura de iarna productivitatea nu este direct proportionala cu adaousul densitatii, ba chiar s-a demonstrat ca  recolta descreste cu 50% cand densitatea plantelor creste. Se recomanda realizarea plantarii in cuib, cu adaos de mranita. La trei zile de la plantare se recomanda, instalarea sistemelor de irigare.

Lucrarile speciale ce trebuie realizate la cultura de castraveti de sera sunt: mulcirea solului, conducerea si formarea plantelor si ciupire a lastarilor.

Mulcirea solului este o tehnologie utilizate de multi ani de legumicultori. si presupune acoperirea solului cu folii special concepute pentru aceasta operatiune. Aceasta oparetiune nu trebuie ignorata, mai ales pe in culturile de sera, desfasurate pe suprafete mici, pentru ca asigura productie timpurie ridicata. Un alt avantaj al lucrarii de mulcire, este controlul buruienilor.

Conducerea si formarea plantelor, incepe cand plantele ating 20-30 cm. Se realieaza legaturi slabe, care sa nu afecteze planta, dar care sa fie suficient de rezistente pentru a o sustine. Aceasta operatiune nu trebuie ignorata pentru ca poate duce la productivitate scazuta de slaba calitate.

Ciupirea castravatelui este o lucrare foarte importanta care ajuta la crestera productivitatii. Pe inaltimea de 60-80 cm, sunt indepartate toate fructele si toti lastarii pentru a asigura fortificarea tulpinilor. Pana la 150-160 cm lastarii laterali trebui ciupiti dupa primul fruct si primele frunze. Dupa ce planta atinge 2m se lasa cca. 4 lastari ciupiti pana la 2-3 frunze si 6-8 fructe.

castraveti-sera

Combatera bolilor si daunatorilor la cultura de sfecla rosie
Ridichea neagra, planta cu proprietati calmante. Cultra si pastrarea ridichiilor de iarna
autor: Bianca P / data: 29 Dec 2016 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>