Acasa  »  Blog  »  DiverseFructe   »   Macesul – arbust decorativ si medicinal cu numeroase intrebuintari

Macesul – arbust decorativ si medicinal cu numeroase intrebuintari

Macesul, Rosa canina sau trandafirul salbatic este un arbust comun in tara noastra. Este intalnit cu precadere in parcuri, gradini, poieni insorite sau alte zone mai putin atinse se mana omului. Este o planta cultivata in primul rand pentru aspctul deosebit pe care il poseda si mai putin pentru a fi exploatat industrial.

Trandafirul salbatic poate fi cultivat cu usurinta in spatii organizate, pentru ca este usor de valorificat: floriile sunt bune melifere si sunt foarte apreciate de albine, de asemena sunt utilizate in preparatele terapeutice naturiste. Aceste flori  sunt apreciate si in parfumerie si in industria cosmetica.

Macesele, pseudo-fructele acestui arbust sunt materie prima pentru diferite preparate alimentare: gemuri, dulceturi, siropuri. Sunt apreciate pentru gustul acrisor placut si pentru bogatia de elemente nutritive pe care le contin. De asemena micile bobite sunt rapid transformate in preparate naturiste ce au efecte deosebite asupra starii de sanatate.

Macesul  – caracetristici generale

Arbustii de maces cresc sub aspect de tufa. Tulpinile acestora pot atinge inaltimea de 2-4 m, sunt verzi si sunt acoperite de spini ascutiti cu forma de carlige. Frunzele sunt penat-compuse, formate din cinci sau sapte frunzulite dintate pe margini. Florile au culoare alb sau roz pal, sunt mari au 4-6 cm si sunt puternic parfumate. Sunt extrem de atractive pentru albine.

Macesele sunt presudo-fructe (sunt de fapt receptacul supradimensionat), sunt comestibile, au forma elipsoidala, au culoare portocaliu intens in perioada de parg si rosu cand ating maturitatea. Sunt bogate in vitamine si minerale.

Cultura de maces – caracteristici

Macesul se dezvolta bine pe terenurile insorite, in solurile bogate in humus si alte substante nutritive. Arbustii prezinta rezistenta ridicata la ger si seceta, intra pe rod din al doilea an de la plantare. Culturile de maces fructifica bine, ofera productii bogate atat calitativ cat si cantitativ. Macesul se inmulteste prin seminte, ramuri inradacinate sau marcotaj.

Cultura de macese este sensibila la paduchi verzi, paianjenii rosii si viespii.

cultura de macese

Particularitati la cultura de prun. Soiuri productive de prun
Ingrasaminte chimice – tipuri si rolul acestora in agricultura – II
autor: Bianca P / data: 13 Feb 2017 / Diverse, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>