Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Mangalita, rasa de porc autohtona ce ofera carne sanatoasa

Mangalita, rasa de porc autohtona ce ofera carne sanatoasa

Manglaita este o rasa obtinuta in urma cu doua sute de ani prin incurcisarea raselor de porci ungare si autohtone  cu mistretii din padurile romanesti. Rasa a fost obtinuta in zona Aradului de catre unul dintre copiii imparatului austriac Leopold al II-lea.

Rasa este specializata pe obtinere de grasime si prezinta cinci variatii:  blonda, rosie, neagra, cu abdomen de randunica si baris. Animalele se caracterizeaza prin talie mare, trunchi scurt, urechi potivit de mari si blegi. Porcul mangalita are gat gros si musculos, trunchi masiv cu aspect de butoi si spinare cu linie convexa. Suncile din zona posterioasa sunt slab dezvoltate.

Numarul de purcei pe care il nasc scroafele mangalita este de 5-6, mamaele nu prezinta instincte materne foarte bune iar capacitatea de alaptare a scroafelor este foarte slaba.

Porcii din rasa mangalita nu sunt animale pretentioae fata de hrana, insa raspund foarte bine la suplimentele concentrate. Variatatea blonda este cea mai receptiva la adaosul de nutreturii concentrate.

Rasa Mangalita este crescuta doar in gospodariile localnicilor de la noi din tara, nu este crescuta in regim intensiv datorita cantitatii reduse de carne obtinuta la carcata. Carnea de mangalita are insa calitati nutritive deosebite, fata de cea rezultate de la alte rase.

Cunoscut si sub numele de “somon romanesc” porcul mangalita ofera carne deosebita din punct de vedere al gustului si al elementelor  nutritive. Are in compozitie cantitati generoase minerale, vitamine, proteine, lipide si Omega 3. Contine colesterol bun si nu contine toxine. Pentru ca are in compozitie acizi grasi esentiali carnea provenita de la porcul paros poate fi consumata si de persoanele care sufera de boli ale aparatului circulator si afectiuni cardiovasculare.

Fata de celelalte carnuri de porc crescute in regim intensiv, aceasta contine mai putina apa, fapt pentru care gustul este special si isi pastreaza aroma intensa. Pulpa de Mangalita ofera Salamului de Sibiu un gust mai puternic si mai placut.

porci rasa mangalita

Cresterea ovinelor, ingrijirea mieilor sugari
Rase de capre autohtone, care pot fi usor exploatate
autor: Bianca P / data: 14 Jan 2017 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>