Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Masuri de protejare a oilor si caprelor impotriva bolilor provocate de paraziti

Masuri de protejare a oilor si caprelor impotriva bolilor provocate de paraziti

Pasunatul este benefic pentru ovine si caprine, insa fiecare fermier trebuie sa ia toate masurile pentru a preveni imbolnavirea animalelor. In sezonul cald este foarte important sa se implementeze anumite masuri pentru a impiedica aparitia bolilor provocate de paraziti.

Paraziti care afecteaza starea de sanatate a ovinelor si caprinelor sunt externi si interni.

Parazitii externi sunt paduchii, lindenii si raia, primii provoaca mancarimi si iritatii ale pielii si afecteaza blana care devine ciufulita si mata.  Raia provoaca mancarimi si pierderi masive de piele. Acesti paraziti pot fi luati din iarba, sau de la alte animale bolnave.

Cele mai intalnite boli la ovine si caprine provocate de paraziti interni sunt: fascioloza (produsa de un vierme parazit in forma de frunzulita care se localizeaza in canalele biliare), dicrocelioza ( produsa de un vierme asemantor cu cel care produce fascioloza), dictiocauloza ( boala parazitara a aparatului respirator produsa de viermi geohelminti cu corpul filiform), moniensioza( boala produsa de teniile care se localizeaza in intestin), cenuroza (boala produsa de larva teniilor care paraziteaza intestinul).

Pentru prevenirea parazitozelor trebuie amenajate sursele de apa, pentru ca  mediul umed este factorul principal are favorizeaza dezvoltare si inmultirea larvelor parazite. In acest sens sursele se apa trebuie controlate iar scurgerile din jurul jgheaburilor reparate.

Zonele mlastinoase din jurul pajistilor trebuie ingradite pentru a limita accesul animalelor. Aceste zone sunt un mediu ideal pentru inmultirea larvelor de parziti.

Un alt factor care favorizeaza parazitismul este supraaglomerarea pasunii. Se recomanda pastrarea unui numar echilibrat de animale pe pasune. Medici veterinari recomanda ca pasunea sa fie utilizata si de cabaline si de bovine care ingereaza larvele de paraziti, fara a suferi din pricina acestora ( in intestinele bovinelor si cabalinelor larvele isi opresc evolutia si mor).

Alte reguli care trebuie respectate pentru evitarea infestarii turmei sunt: mentinerea in carantina a animalelor nou achizitionate, izolarea animalelor care prezinta simptome de boala, deparazitarea periodica a intregului efectiv de animale.

vireme-de-galbeaza, parazit ce afecteaza ovinele

Somnul, Silurus glanis. Boli si paraziti la pestii de cultura
Tipuri de plante furajere care influenteaza dezvoltarea animalelor
autor: Bianca P / data: 31 May 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>