Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Masuri menite sa imbunatateasca standardele de bunastare a bovinelor I

Masuri menite sa imbunatateasca standardele de bunastare a bovinelor I

Legislatia in vigoare obliga atat proprietatii   cat si orice alta persoana care se ocupa de ingrijirea bovinelor sa se asigure ca animalele beneficiaza de bune tratamene. Este deja un adevar cunoscut ca ingrijitorii influenteaza in mod direct bunastarea animalelor si totodata productia de lapte si de carne.

Toate operatiunile trebuie realizate cu mare atentie de catre personalul contractat sa se ocupe de bunastare animalelor pentru ca activitatea in ferma de vaci sa fie eficienta si productive. Cei care se ocupa de intretinere trebuie sa stapaneasca foarte bine operatiunile de manevrare a animalelor, identificare prin aplicarea de crotalii auriculare, prevenire si tratare a cazurilor de schiopatare, administrare de medicamente, acordare de ajutor animalelor bolnave, ecornare, mulgere si fatare.

Inspectia zilnica a animaleor este o masura impusa in special in sistemul de crestere intensiv. La inspectia zilnica ingrijitorii trebuie sa urmareasca semne de neliniste, separare de grup, comportament anormal, scadere a greutatii corporale,  scaderea a apetitului, diaree, constipatie, scurgeri de secretii din nas/ochi, hipersalivatie, schiopatat, s.a, care pot depista semne de boala, stres sau alte afectiuni.

O alta masura care influenteaza starea animalelor este legata de manevrare. Animalele trebuie lasate sa se desfasoare in propriul ritm, nu trebuie grabite, trebuie tratate cu blandete, nu trebuie inghiontite sau lovite cu corpuri dure. Suprafata pe care se deplaseaza animalele trebuie inspectata in prealabil, nu trebuie sa fie alunecoasa si sa prezinte corpuri dure sau ascutite care  pot provoca raniri.

Supravegherea starii de sanatate a bovinelor este o masura extrem de importanta. Igiena adaposturilor, management-ul corect, ventilatia eficienta si vaccinarea sunt cateva masuri care trebuie realizate cu seriozitate si drept de raspundere.

Controlul mastitelor in sezonul cald includ urmatoarele masuri, care duc la vindecarea corecta si completa: stoparea mulsului, aplicarea de dopuri mamare, controlul mustelor, evitarea pasunilor.

Starea de sanatate trebuie verificata in special in momentele cheie: intarcare, fatare, inceputul lactatiei, momentul de varf a lactatiei.  In aceste perioade dieta animalelor trebuie corect ajustata.

vaci-masuri-de-bunastare-la-bovine

Calitatile fanului corect procesat
Boli infectioase si digestive care pot afecta efectivele de iepuri
autor: Bianca P / data: 03 Oct 2016 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>