Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Masuri menite sa imbunatateasca standardele de bunastare a bovinelor II

Masuri menite sa imbunatateasca standardele de bunastare a bovinelor II

Biosecuritatea reprezinta totalitatea masurilor ce trebuie implementate intr-o ferma care au ca scop reducerea riscului de imbolnavire a animalelor. Management-ul bun, igiena riguroasa, reducerea stresului la animale si programele eficiente de deparazitare si vaccinare sunt doar cateva detalii importante care trebuie urmarite pentru asigura starea de sanatate optima a animalelor.

Transportul animalelor prezinta risc ridicat de imbolnavire si transmitere a bolilor infectioase, de aceea bovinele trebuie transportate in vehicule care au suferit o igienizare riguroasa. La achizitionare de animale noi, fermierul trebuie sa colecteze toate datele cu privire la starea de sanatate a acestora, deparazitarile si vaccinarile efectuate.  Animalele nou introduse in ferma trebuie sa stea in zona de carantina, nu trebuie alaturate cirezii.

Schiopataturile trebuie tratate cu responsabilitate de ingrijitorii de animale, pentru ca creaza stare de disconfort si totodata afecteaza bunastarea animalelor. Bovinele care schiopateaza trebuie verificate si de medicul veterinar, iar daca animalul nu poate fi tratat, este indicat sa fie trimis catre sacrificare.

Vaccinarea animalelor trebuie efectuata cu simt de raspundere. Ustensilele utilizate trebui corect dezinfectate, pentru injectii se vor utiliza seringi si ace sterile. Ingrijitorii trebuie sa cunoasca normele de administrare a tratamentelor injectabile.

Harnirea si adapare sunt factori care influenteaza direct bunastarea bovinelor. Animalele trebuie hranite corespunzator in conformitate cu cerintele fiziologice, varsta, specie, sex si stare de sanatate.  Animalele trebuie sa primeasca zilnic si cantitatea necesara de fluide, care sa asigure buna desfasurare a activitatilor vitale.
Furajele de volum trebuie corect adaugate. Vacile trebuie sa beneficieze de toate substantele nutritive, nu trebuie sa existe carente sau surplusuri, care sa creeze dezechilibru alimentar.

Adaposturile vacilor trebuie sa respecte anumite standarde ca animalele sa se dezvolta corect, nu se recomanda suprapopularea acestora pentru ca riscul de imbolnavire si de crestere a stresului este marit.  Suprafetele adaposturilor trebuie construite din materiale dure care pot fi igienizate si curatate corespunzator.

Se recomanda utilizarea de pardosele  antiderapanta; zona de odihna trebuie sa fie uscata si curata, iar cea de dejectie usor de drenat.

Adaposturile trebuie corect compartimentate, pentru ca animele sa interactioneze intre ele.

vaci-masuri-de-bunastare-la-bovine

Prese de balotat, modele performante si economice
Boli care afecteaza cultura de varza de toamna
autor: Bianca P / data: 04 Oct 2016 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>