Acasa  »  Blog  »  Cresterea animalelor   »   Masuri pentru prevenirea pestei porcine

Masuri pentru prevenirea pestei porcine

Pesta porcinaPesta porcina este o boala infectioasa, contagioasa, specifica suinelor, transmisa de un virus din familia Flaviviridae, genul Pestivirus.

Boala nu se transmite la om, insa la porcine este o maladie letala ceea ce inseamna ca odata declansata, boala produce mari pagube economice atat in micile gospodarii particulare cat si in marile crescatorii industriale.

Este o boala foarte contagioasa transmitandu-se usor de la porcii bolnavi la cei sanatosi prin contact direct (virusii se gasesc in secretiile si excretiile animalelor bolnave) sau prin contactul indirect cu obiecte intermediare care au venit in atingere cu porcii bolnavi iar apoi cu cei sanatosi.

Simptomele bolii sunt setea in exces, lipsa de mobilitate, tremurul muscular, varsaturi, temperatura ridicata si colorarea in rosu a extremitatilor (picioare, urechi, coada). Rata de mortalitate este de aproape 100%.

Din pacate pana in prezent nu exista tratament.

Prevenirea pestei porcine tine cont in principal de modalitatile de transmitere.

In esenta masurile de preventie se bazeaza pe efectuarea vaccinului impotriva pestei porcine (care insa nu protejaza animalul decat pentru o perioada determinata de timp) si evitarea pe cat posibil a contactului cu animale bolnave sau cu persoane si obiecte ce au venit in contact cu animalele infestate.

Astfel, porcii nu se vor lasa liberi pe camp sau prin paduri, pe gropi de gunoaie, pajisti etc. ,pentru a nu intra in contact cu alti porci (salbatici sau domestici deopotriva) ce ar putea fi infestati cu virusul pestei porcine. Animalele se vor tine doar in incinte inchise.

Cand se va aduce un animal nou in ferma/gospodarie, se va tine initial in carantina pentru o perioada de cel putin o saptamana pentru a se observa daca nu cumva manifesta simptome ale bolii, inainte de a se introduse impreuna cu ceilalti porci. Este valabil si pentru exemplarele imprumutate pentru monta.

Se va evita cu strictete hranirea porcilor cu resturi de la abatoare, in afara de pesta porcina, aceste resturi pot fi purtatoare de nenumarati virusi si bacterii ce pot declasa o serie de boli grave.

O alta masura importanta consta in igienizarea corespunzatoare a vehiculelor destinate transportului de animale spre abatoare, targuri sau pentru orice alta imprejurare.

Daca aveti stiri despre o ferma/gospodarie din apropiere afectata de peste porcina, atunci se va evita accesul in spatiul destinat porcilor a persoanelor care se ocupa de ingrijirea suinelor din gospodaria sau ferma afectata.

Respectarea prevederilor in vigoare privind anuntarea porcilor nou achizitionati in vederea inscrierii in registrul agricol si mai  ales anuntarea veterinarului despre eventualele semne de pesta porcina aparute in gospodaria proprie, sunt de asemenei masuri de prevenire a raspandirii acestei boli grave.

Tot in categoria masurilor de preventie se incadreaza si informarea crescatorilor de porci prin pliante, cursuri si mass media cu privire la modalitatile de transmitere si prevenire a pestei porcine.

Avand in vedere ca pesta porcina nu poate fi combatuta prin tratament medicamentos iar mortalitatea porcilor bolnavi este de aproape 100%, metodele de preventie ale acestei boli sunt cu atat mai importante si necesita o atentie deosebita din partea oricarui crescator de suine.

Prevenirea principalelor boli transmisibile la porcine
Cum infiintam o ferma de prepelite
Taguri: .
autor: admin / data: 17 Dec 2014 / Cresterea animalelor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>