Acasa  »  Blog  »  Diverse   »   Matraguna, Atropa belladonna – recunoastere, cultura, metode de recoltare

Matraguna, Atropa belladonna – recunoastere, cultura, metode de recoltare

Matraguna este o planta medicinala utilizate de mii de ani in tratamentele naturiste. Aceasta planta are in compozitie cantitati mari de alcaloizi, si consumata in cantitati ridicate este toxica pentru organism.

Excesul de matraguna poate produce intoxicatii si halucinatii. Cosumata conform indicatiilor medicilor, preparatele naturiste si homeopate cu matraguna au efecte deosebite: vindeca afectiunile ulceroase, afectiunile intestinale, trateaza bolile biliare si impiedica formarea litiazei, au actiune relaxanta asupra sistemului nervos, imbuntatesc functiile cognitivee si memoria. De asemenea frunzele si radacinile  de matraguna au in compozitie atropina, substanta care ajuta la cresterea ritmului cardiac.

Matraguna, cunoscuta si sub numele de belladona, cireasa lupului sau cireasa neagra, creste in zonele cu clima temperate din Asia, Europa si America. La noi in tara creste pe acelasi etaj cu plantele foioase; se dezvolta bine in zonele deluroase si subcarpatice. Culturile de matraguna din judetele Covasna, Harghita, Maramures, Vrancea, Vaslui, Neamt si Suceava sunt extrem de apreciate.
Cultura de matraguna se poate infiinta prin seminte, peste 60% din acestea germineaza, sau prin rizomi. Plantatia bine ingrijita poate fi exploatate ani in sir. Plantele cresc bine in conditii de lumina si de semiumbra, iubesc caldura care favorizeaza sintetizarea de substante alcaloide.  Cultura de matraguna este sensibila la gerurile tarzii de primavara, care pot afecta mugurii foliali, insa ierneaza foarte  bine.

Radacinile rezista in sol si la temperatui negative de -30 de grade celsius. Matragunele au cerinte crescute de umiditate, deci plantatiile trebuie irigate.

Pentru ca plantele sa fie  bogate in principii active, solul trebuie bine prelucrat si fertilizat cu substante chimice complexe. In primii doi ani de la plantare se recolteaza in scop terepeutic doar frunzele. Culegerea acestora se realizeaza in perioada de inflorire, adica in lunile iunie-august, in zile insorite, lipsite de umiditate. Materialul recoltat trebuie trimis rapid catre centrele de prelucrare, nu trebuie lasat sub razele directe ale soarelui.

Radacinile de matraguna pot fi recoltate din anul al treilea de la plantare. Sunt bogate in minerale si alcaloizie, cu efecte deosebite asupra sanatatii. Recoltarea radacinilor se realiaeaza tarziu in toamna, inainte ca  plantele sa intre in repaus vegetativ, pentru ca atunci sunt mai bogate in principii active.

Lucerna, planta leguminoasa usor de exploatat si valorificat. Seminte de lucerna
Dafinul - arbust decorativ, utilizat in gastronomie si medicine naturista
autor: Bianca P / data: 04 Apr 2017 / Diverse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

acilapu: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Amoxicillin 500 Mg ...
alicezi60: New super hot photo galleries, daily updated collections http://tiava.porn.instasexyblog.com/?elise free iphone vo...
AnthonyWaymN: adrenalin bot - adrenaline bot lineage, настройка а...
Jaredgep: check top casinos online games, ...
unaciteco: http://theprettyguineapig.com/amoxicillin/ - Buy Amoxil 500mg ...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>