Acasa  »  Blog  »  Sanatate   »   Matraguna – o iarba uitata cu proprietati beneficie pentru sanatate

Matraguna – o iarba uitata cu proprietati beneficie pentru sanatate

Matraguna, Atropa belladonna, este cunoscuta in popor si sub numele de resul-salbatic, doamna-codrului sau cireasa-lupului. Face parte din familia Solanaceae creste in flora spontana din Europa, America de nord, Asia de vest. Poate fi intalnita in cranguri, poieni, pe marginea drumului sau in gradini, din zone de campie, pana in inima muntilor.

Matraguna aspecte generale

Plantele de belladona cu radacini puternice, tulpini inalte si ramificate ce pot atinge 150 cm. Frunzele de culoare verde viu sunt eliptice, usor ascutite catre varf. Florile sunt impresonante, au forma de clopot, au culori maro-violet si se dezvolta din calicii verzi. Fructele dezvoltate sunt rotunde si negre, asemeni cireselor. Florile se deschid la inceput de vara, polenizarea este realizata de insecte.

Matraguna prefera locurile umede si umbroase, inmulitrea se face la inceput de primavara prin divizarea rizomilor. Semintele de matraguna au viabilitate scazuta, de aproximativ 50-60%.

Matraguna – proprietati curative, beneficii

De la plantele de matraguna in scop terapeutic, sunt utilizate frunzele si radacinile. Fructele acestei plante sunt otravitoare. Recoltarea frunzelor se face in lunile mai-iunie, in perioada de inflorire, pentru ca in aceasta etapa de dezvoltare sunt mai bogate in alcaloizi si principii active. Uscarea frunzelor se face in spatii speciale, uscate, ferite de razele directe ale soarelui. Radacinile sunt mai bogate in principii active toamna tarziu, deci atunci trebuie recoltate.

Organele matragunei folosite in terapiile naturiste sunt bogate in atropina, hiosciamina, scopolamina si beladoina. Preparatele terapeutice cu belladona sunt indicate in tratarea colicilor, a afectiunilor gastro-intestinale, a spasmelor biliare ai a altor afectiuni spasmotice. Matraguna in cantiati mari este toxica pentru organism, poate provoca voma, delir si chiar moarte.

Cultura de matraguna se dezvolta bine daca este infiintata dupa leguminoase. Specialistii sustin ca trebuie acordata o atentie sporita la recoltare. Persoanele care se ocupa cu aceasta operatiune trebuie sa cunoasca si sa respecte normele de protectie a muncii.

Ciresele fructe bogate in vitamine ce nu trebuie evitate in sezonul de vara
Catina alba - Hippophaë rhamnoides L - metode de exploatare, avantaje
autor: Bianca P / data: 03 Jun 2017 / Sanatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>