Acasa  »  Blog  »  DiverseFructe   »   Metode de conservare a alimetelor

Metode de conservare a alimetelor

Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost interesat de identificarea unor tehnici pentru pastrarea alimentelor in stare proprie consumului pentru mai mult  timp. Consevarea reprezina o serie de modalitati prin care se intervine asupra preparatelor pentru a impiedica alterarea, fermentarea si dezvoltarea unor mucegaiuri. Primele metode de conservate utilizate au fost uscarea, deshidratarea, fierberea, inghetarea, sararea.

Clasficarea procedeelor de conservare:

1. Eliminarea microorganismelor prin flitrare fizica: microfiltrare si ultracentrifugare.
2. Distrugerea organismelor cu potential patogen se face prin trei procedee: actiunea caldurii (fierbere, sterilizare, UHT),  radiatii ionizante, cunoscuta ca sterilizare la rece (electroni accelerati, raze gama si radiatii ultraviolete), folosirea antisepticelor (alcooli, acizi si conservanti chimici).
3. Prevenirea aparitiei si dezvoltarii microorganismelor: congelare, reducerea continutlului de apa (uscare si deshidratare).
4. Tratarea cu agenti chimici.

Procedee de conservare termica:

Conservarea prin incalzire ohmoica, se aplica produselor alimentare lichide si putin vascoase. Acest proecedeu are efect letal asupra micro-organismelor.

Conservarea prin  incalzirea cu unde radio este o  tehnicacare  presupune incalzire in dielectric, cocomitetent se realizeaza pasteurizare si congelarea la flux continuu.

Conservarea prin incalzirea  indirecta cu efect Joule. Prin acest precedeu, energia calorica este transmisa preparatului alimentar aflat in tub metalic. Aceasta tehnologie se aplica pateurilor din carne, sosurilor, dressingurilor si sucurilor din fructe.

Conservarea cu solutii antiseptice, au ca scop distrugerea bacteriilor, mucegaiurilor si a fungilor. Totodata aceasta metoda impiedica dezvoltarea microorgansimelor. Acest procedeu se aplica in general preparatelor din carne, branzeturilor, margarinelor, maionezelor, produselor vegetale murate, fructelor uscate sau congelate, produselor de cofetarie, vinurilor si produselor zaharoase.

Conservarea cu impulsuri ultrascurte de lumina, ajuta la distrugerea micoorganismelor de pe suprafata alimentelor. Sporesc durata de viata a produselor, in special cand se practica depozitarea congelata sau refrigerata.

Conservarea cu ajutorul radiatiilor ionizante, este utilizate in vederea eliminarii microorganismelor cu actiune patogena. Se realizaeaza prin actiunea radiatiilor gama. Produsele supuse acestor tehnici sunt citricelor (lamai, portocale, grepfruit).

conservare-alimente

Salamul de Sibiu, preparat traditional cu renume
Cultura de coacaz negru, o afacere de familie profitabila
autor: Bianca P / data: 22 Nov 2016 / Diverse, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
cosmin: Buna Unde pot trimite un email daca doresc stergerea unui anunt agricol de pe site? Am incercat la rubrica de "contact"...
Karson: I raised two sons below the poverty line as a single mother. I’ll never forget surviving on miar#les&c8230;an...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>