Acasa  »  Blog  »  DiverseFructe   »   Metode de conservare a fructelor de padure

Metode de conservare a fructelor de padure

Fructele de padure sunt acele boabe mici viu colorate cu valoare nutritiva, chimica si biologica deosebita. Fructele de padure se gasesc din plin in flora spontanta de la noi din tara. Zonele submontante, deluroase si montante, abunda de arbusti de mur, afin, coacaz negru, catin, etc.

Aceste fructe comestibile,  pot fi valorificate in stare proaspata sau conservate prin diferite metode specifice. Sunt incluse in categoria fructelor de padure afinele, fragutele, cocacazele negre, agrisele, murele, zmeura, catina si coacazele rosii.

Tehnologia de conservare a acestor mici bogatii ale naturii este una destul de complexa, intrucat se urmareste mentinerea in stare nealterata a elementelor nutritive si chimice.

Cea mai cunoscuta si mai utilizata metoda de conservare este bineinteles congelarea/refrigerarea. Prin aceasta tehnica fructele sunt supuse temperaturilor scazute. Aceasta metoda permite mentinerea in stare intacta a fructelor si a substantelor nutritive.

Congelarea se realizeaza la temperatrui de -18/-20 de grade celsius. Fructele de padure astfel conservate pot fi consumate in decursul a 12 luni. Specialistii recomanda utilizareaa imediata a fuctelor decongelate, si sustin ca recongelarea acestora altereaza calitatile si proprietatile chimice si fizice, de asemena prin congelare-decongelare-recongelare intervine si riscul dezvoltarii de agenti patogeni care pot afecta starea de sanatate.

O alta metoda de conservare a fructelor de padure este pasteurizarea. Prin procesul de pasteruizare se intelege folosirea temperaturilor inalte, dar mai mici de 100 grade celsius pentru conservarea micilor delicatese. Studiile au demonstrat ca afinele sunt fructele care raspund cel mai bine procesului de pasteruizare. Specialistii nu recomanda aplicarea pasteruizarii in cazul zmeurei si a murelor, pentru ca aceste fructe sunt greu de controlat la temperaturi inalte si, pe de alta parte, isi pierd din calitatile nutritive si chimice.  In procesul de pasteurizare cantitati generoase de zahar trec din fruct in sucul care se formeaza. De asemenea s-a constatat si scaderea cantiatii de vitamina C din fructe prin acest proces.

fructe de padure

Ingrasaminte chimice - tipuri si rolul acestora in agricultura - I
Se aproprie sezonul capsunilor! Iata care sunt cele mai profitabile soiuri
autor: Bianca P / data: 10 Feb 2017 / Diverse, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>