Acasa  »  Blog  »  Legume   »   Metode de conservare a morcovilor: congelarea

Metode de conservare a morcovilor: congelarea

Morcovul este o leguma radacinoasa de culoare portcalie, cu gust dulce foarte placut. Partea comestibila a acestuia este radacina pivotanta supradimendionata.  Aceasta leguma poate fi usor valorificata: este inclusa in alimentatia umana inca din primele luni de viata si poate fi oferita animalelor ca hrana suculenta.

Morcovii sunt bogati in elemente nutritive bune si pot fi consumati in stare curda in salate, gatiti in supe sau sub forma de sucuri. 100 g de morcovi contin 89 g apa, proteine, glucide, lipide, vitaminele A,  B1, B2, B6, C, PP si cantitati generoase de minerale (fier, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, sodiu); de asemenea morcovii au in compozitie cantitati impresionante de fibre vegetale.

O forma foarte utilizata de conservate a acestei legume radacinoase este congelarea. Aceasta metoda pemite pastrarea morcovilor pe perioade lungi de timp fara a le afecta calitatile nutritive. Prin congelare se mareste perioada de pastrare a alimentelor cu pana la 50 de ori fata de alte procedee de conservare (refrigerare).

Congelerea este o metoda de pastrare a alimentelor care nu permite dezvoltarea microorganismelor, reduce procesele metabolice si inhiba dezvoltarea enzimelor care duc la modificarea structurii metabolice.

Pentru ca procesul de congelare sa se desfasoare in cele mai bune conditii trebuie sa se respecte anumite norme:

  1. sa se utilizeze legume de buna calitate, care nu prezinta semne de imbolnavire, alterare sau defecte de crestere;
  2. dupa recoltare morcovii trebuie rapid transportati catre locatiile unde se realizeaza procesul de congelare;
  3. elementele igienico-sanitare trebuie respectate cu strictete pe parcursul intregului proces, pentru a se evita contaminarea cu microorganime a alimentelor.

Procesul de congelare a morcovilor se desfasoara in mai multe etape. Inainte de a fi supuse congelarii proriuzise legumele sunt sortate, curatate si supuse unor tratamente. Tratamentele aplicate difera in functie de specificul si destinatia produsului final.

Una dintre operatunile specifice care precede congelarea este cea de blansare (oparire) si are ca scop inactivarea enzimelor care pot duce la modificare metabolica a produsului.

morcovi metode de conservare

Seminte productive de ardei capia
Combatera bolilor si daunatorilor la cultura de sfecla rosie
autor: Bianca P / data: 15 Jan 2017 / Legume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

dariaZiC: Магазин acc-game.shop очень порадовал, ранее скептично относился к тако...
BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>