Acasa  »  Blog  »  Fructe   »   Metode de irigare care imbunatatesc productia de capsuni

Metode de irigare care imbunatatesc productia de capsuni

Tehnologia de irigare este un factor care influenteaza cantitatea si calitatea productiei de capsuni. Aceata planta are cerinte ridicate fata de apa in special in primavara, in timpul infloritului si formarii fructelor, dar si in toamna cand se formeaza si diferentiaza mugurii de rod pentru productia urmatoare.

Insuficienta apei in sol la momentul infloritului are ca efect deteriorare florilor si a muguriilor floriferi, astfel ca sunt afectate atat productia actuala cat si cea din anul urmator. Lipasa apei se observa si in productia de stoloni. Capacitatea plantei de a forma stoloni fiind diminuata.

Excesul de apa este la fel de daunator ca si lipsa acesteia. Un efect al excesului hidric este putrezirea radacinilor. In perioada de coacere a fructelor umiditatea ridicata favorizeaza aparitia Botrytis cinerea.
In general capsunul are nevoie de cantiati mici de apa aplicate des.

Sistemele dezvoltate si adaptate pentru cultura de capsun sunt: udarea prin brazde, udarea prin aspersiune si irigarea prin picurare.

Udarea prin brazde a culturii de capsun. Metoda consta in distribuirea de apa prin brazdele formate intre randurile de capsun. Pentru ca aceasta metoda sa poata fi pusa in practica, terenul trebuie sa fie bine nivelat si brazdele bine formate. Brazdele trebuie formate in functie de permeabilitatea solului.

Udarea prin aspersie a culturii de capsun asigura distribuirea apei sub forma de ploaie. Instalatiile de aspersie pot fi montate in orice cultura, indiferent de tipul solului si panta acestuia. Apa este pulverizata asemeni ploii naturale. Pentru culturile irigate prin acest sistem, specialistii recomanda acoperire solului cu materiale speciale pentru a se evita compactarea la suprafata si formarea de cruste.

Irigarea prin picurare este o metoda care consta in distribuirea apei printr-o retea de conducte ingopate in sol. Pe aceasta retea sunt montate picuratoare care furnizeaza apa in apropierea plantelor. Acest sistem permite irigarea plantelor fara a favoriza extinderea bolilor. Investitia initiala in acest tip de tehnologie este ridicata, insa productiile  de buna calitate fac ca amortizarea sa se faca rapid.

SAMSUNG

SAMSUNG

 

Se aproprie sezonul capsunilor! Iata care sunt cele mai profitabile soiuri
Soiuri productive de capsun
autor: Bianca P / data: 24 Jan 2017 / Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

BestRonnie: I see you don't monetize your website, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month because you'...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Fermier: V-am rugat de nenumărate ori să ștergeti anunțul: Cumpar urgent capre tinere, toate rasele de lapte, ofer 150-250ro...
Thomas: Great post! Have nice day ! :) xkyrv...
Firma curatenie: Buna, sunt un reprezentant de marketing al unei firme de curatenie. Imi poti da te rog cateva informatii de contact? Su...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>