Acasa  »  Blog  »  DiverseFructe   »   Metode traditionale de obtinere a afinatei

Metode traditionale de obtinere a afinatei

Afinele sunt fructele unui arbust ce creste in flora spontana montana de la noi din tara. Fructele afinului sunt bogate in vitamine, minerale si substante nutritive.  Aceste fructe deosebite sunt utilizate de romani proaspete, conservate sub forma de dulceturi, gemuri si siropuri, dar sunt utilizate si pentru obtinerea unei bauturi specifice: afinata.

Afinata este o bautura traditionala romaneasca foarte apreciata, obtinuta prin amestecarea sucului concentrat de afine cu parte de alcool obtinut in gospodarie sau in fabricile autorizate.

Materia de baza a acestei bauturi sunt: fructele de afin intregi, proaspat recoltate, zahar, alcool (tuica sau plainca din fructe).

Caracteristicile afinatei sunt gustul dulceag si piscator de alcool, culoarea limpede rosu-albastrui, mirosul intepator si puternic de afine si alcool. 100ml de afinata contine 300 kcal si poate fi consumata de adultii care au deficit de fier, sau sufera de anemie.

Gospodarii preocupati cu producerea afinatei recolteaza fructele (2 kg) bine coapte la sfarsitul lunii iulie, pe care le amesteca cu o cantitate rezonabila de zahar (1 kg), acest amestec este  pus pentru doua-trei zile la macerat. Peste acest amestec se adauga solutie de alcool prefactut, obtinut prin fierberea unui litru de alcool cu 1,5 l de apa.

Solutia racita se toarna peste afine. Substanta obtinuta se depoziteaza la rece. Poate fi consumata in decursul unui an.

Afinata este un produs traditional pentru ca este obtinut aproape exclusiv pe teritoriul tarii noastre. Este obtinut in gospodarii din resurse naturale, procesul tehnologic este simplu iar reteta este pastrate de foarte multi ani.

Aspectele ecologice ale afinatei sunt date de faptul ca fructele destinate preparatii acestui produs sunt obtinute din natura, fara costuri de achizitie. Tehnologia de obtinere a produsului finit este simpla si rapida. Afinata este obtinuta din resurse locale ce se regasesc in flora naturala, necontaminata de substante poluante.

afinata

Murii fara spini, butasi productivi si in ghivece
Suntem in sezonul de recoltare al plantelor medicinale! Principalele plante medicinale cultivate in Romania III
Taguri: , , .
autor: Bianca P / data: 05 Jun 2016 / Diverse, Fructe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter:

Imediat veți primi pe mail un link de confirmare, nu uitați să îl validați!

Facebook

Ultimele comentarii

Alina rezmerita: Dores si eu 1 sticla de vin cu serpi cum pot face pentru comanda vreau mai .ulte detalii va rog...
Nush: Cam ce dimensiune ar trebui sa aibe un ghiveci ?? Câți litri?? E suficient unul de 5 litri pentru plantarea brazilor??...
Tiberius Marco: Am în gradina casei un măr cu o vârstă venerabilă, câțiva zeci de ani, poate 40, și care rodește cam în fiecar...
Andi: Puteţi cita sursa? De unde aveţi voi informaţia aceasta? Atestatele şi carnetele de producător, au fost date căt...
saracul taran: miscati-va ma milogilor mai repede cu platile alea ca noua ne scartaie osul de munca si voi dormiti pe voi , habar nu av...
x
Atentie!

NOU: lista productorilor agricoli din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Vreau sa ma inregistrez in lista producatorilor agricoli >>>

NOU: lista firmelor agricole din Romania. Primele 1000 de inregistrari sunt gratuite!
Doresc sa inregistrez o firma agricola >>>